Skip to content
alt
Voor het eerst in de 41-jarige geschiedenis van de Memorial werd het schilderij gemaakt door een Afrikaanse artiest. Inderdaad, Munana Gatera, geboren op 12 maart 1974, bezit de Rwandese nationaliteit. Hij belandde als 13-jarige in België, eerst in Beauraing en later in Aywaille, maar hij woont nu in de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis, waar hij ook zijn atelier heeft.
Brussels

Munana Gatera, de zevenkamper van de kunst…

Men zou hem als een… zevenkamper van de kunst kunnen omschrijven, want net als Nafi Thiam, voor wie hij een enorme bewondering heeft, beperkt Munana Gatera zich niet tot één discipline. Hij schildert en fotografeert, maakt wandtapijten en muurfresco’s, ontwerpt sjaals en stola’s, beschildert vazen en andere decoratiestukken.

“En ik heb zelfs ooit een pop gemaakt die werd verkocht voor het project ‘Dolls for Charity’”, zegt Munara. “Ik bevond me toen in het gezelschap van enkele grote namen van de Belgische mode, zoals Natan, Gerald Watelet en Diane von Furstenberg, die ook aan dit project ten voordele van gehandicapte kinderen hebben meegewerkt.”

Munana Gatera heeft nochtans geen kunstopleiding gekregen. Hij is een autodidact. Zijn eerste schilderijen werden bij toeval opgemerkt door een Parijse galeriehouder, die op bezoek was bij gemeenschappelijke vrienden in Brussel. Hij exposeerde Gatera’s werk meteen in de Toast Gallery in Parijs. Nadien ging het snel, met nog tentoonstellingen in Brussel, Gent en opnieuw Parijs.

"Het is een hele eer om het schilderij van de 41ste Memorial te mogen maken. Ik heb me laten inspireren door de sport en heb heel veel bewondering voor Nafi Thiam", aldus Gatera. "Ik ben ook heel blij dat de opbrengst van de veiling van mijn schilderij naar een goed doel in Rwanda zal gaan, Thousand Hills of Hope."