Dat het werelduurrecord van Tune (18,517 km) eraan zou gaan in Brussel was na een kwartiertje al duidelijk. Na 5 km lag een kwintet met daarbij topfavorieten Sifan Hassan en Brigid Kosgei al 10 seconden voor op het recordschema van Tune. Dat werd ook visueel geïllustreerd dankzij de Wavelight, een bewegend groen lichtsignaal aan de binnenkant van de piste dat exact het wereldrecordschema van Tune aangaf.
De Wavelight mag gerust een digitale haas genoemd worden, maar er was ook nog een tempomaker van vlees en bloed: Sheila Chelangat. De Keniaanse trok ruim 38 minuten lang de kop en liet het dan over aan Hassan en Kosgei. Chelangat deed een fantastische job, want de voorsprong op het wereldrecordschema bedroeg op het moment dat zij uit de baan stapte al meer dan 40 seconden.
Zoals bekend kon er door de coronacrisis helaas geen publiek aanwezig zijn in het Koning Boudewijnstadion, maar toch voelde het alsof het dak eraf ging. Reële stadiongeluiden van vorige edities werden gemixt en live in het lege stadion gespeeld. Naarmate de uurrace vorderde en de finish in zicht kwam, ging het virtuele publiek alsmaar luider klinken. En dj Jonas gooide er ook nog de nodige opzwepende beats tegenaan.
Het miste zijn effect niet. Kosgei en Hassan bleven goed samenwerken, al deed de Keniaanse het gros van het kopwerk. Een minuut voor het einde zette Hassan haar eindsprint in. Een verschroeiende eindsprint. Kosgei kraakte en moest op 20 seconden voor het verstrijken van het uur finaal de rol lossen. Hassan bleef keihard doorsprinten en zette een nieuwe standaard. Het nieuwe werelduurrecord bedraagt 18,930 km.
Ook het Belgische record ging voor de bijl. Nina Lauwaert legde in één uur 17,315 km af en verbeterde zo het BR dat al sinds 2003 op naam stond van Sigrid Vanden Bempt met 17,264 km.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7RPWNBHf2H8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>