21 kilometer en 285 meter. Dat is de afstand die Haile Gebrselassie op 27 juni 2007 op één uur tijd aflegde op de piste van het Tsjechische Ostrava. 4819 dagen later doen Mo Farah en Bashir Abdi een aanval op dit werelduurrecord tijdens de 44ste AG Memorial Van Damme. De twee zijn goede vrienden en trainden de voorbije weken samen in het Franse Font-Romeu.
Abdi deed in maart van zich spreken met een formidabel Belgisch record op de marathon van Tokio: 2u04:49. "Ik prijs me gelukkig dat ik daar nog heb kunnen lopen, net voor de coronapandemie alles op zijn kop zette", vertelt de 31-jarige Gentenaar, die net als zijn maatje Farah Somalische roots heeft.
"In dit voor de rest verstoorde seizoen is deze werelduurrecordaanval een heel leuke challenge. Ik ben het wel niet meer gewoon om op de piste te lopen. Mijn laatste stadionrace was twee jaar geleden op de Memorial. Ik ben blij om hier nu terug te staan. Op training was het wel even aanpassen om opnieuw rondje na rondje na rondje te lopen. Ik loop liever rechtdoor", lacht Abdi.
FARAH: 'IK GA ER TEN VOLLE VAN GENIETEN'
Farah, die zowel in Londen 2012 als Rio 2016 olympisch goud won op de 5000 én 10.000 meter, geniet wel van harte van het pistewerk. Hij liep de jongste jaren wel heel wat (halve) marathons, maar eind vorig jaar besliste hij om op de Spelen van Tokio toch weer voluit op de 10.000 meter te mikken. "Ik moest eerlijk zijn met mezelf. Ik heb me geamuseerd op de marathon, maar ik ben tot het besef gekomen dat het pistewerk me nog veel meer voldoening schenkt."
De werelduurrecordpoging zal ongeveer overeen komen met een halve marathon. Wat wordt de tactiek? "Een gemiddelde tijd van 2 minuten 49 seconden per kilometer zal nodig zijn om het record te breken", weet Farah. "Het is vooral zaak om de eerste wedstrijdhelft goed door te komen. Daarna zien we wel. Passeert Bashir mij of ik hem? We zullen zien", aldus de 37-jarige Brit.
"De vraag is niet hoeveel kans ik maak om Mo te kloppen", pikt Abdi in. "De vraag is hoe lang ik hem kan volgen", aldus de bescheiden Belg. "Mo is op het einde veel sneller dan ik. Dat is ook op training zo gebleken. We moeten onszelf niks wijsmaken." Farah torst dus de favorietenrol, maar daar kan hij wel mee om. "Ik hou van uitdagingen en ga er morgen ten volle van genieten. En het zou een heel grote eer zijn om in de voetsporen van Haile Gebrselassie te treden", aldus de viervoudige olympische kampioen.
HASSAN EN KOSGEI VALLEN 12 JAAR OUD WERELDRECORD AAN
Bij de vrouwen staat het werelduurrecord sinds 2008 met 18,517 km op naam van de Ethiopische Dire Tune. Sifan Hassan hoopt die afstand na 12 jaar van de tabellen te vegen. "Ik heb tijdens het begin van de coronacrisis enkele maanden in Ethiopië getraind en heb daarna mijn tenten opgeslagen in het Zwitserse Sankt Moritz", legt de Nederlandse uit. "Drie weken geleden liep ik een 5000 meter in Monaco, maar daar voelde ik me niet zo goed. De voorbije weken heb ik goed kunnen trainen. Ik denk dat ik er klaar voor ben", aldus Hassan, die in volle voorbereiding is op het WK halve marathon in Polen volgende maand.
Brigid Kosgei is dan weer in volle voorbereiding op de marathon van Londen op 4 oktober. De 26-jarige Keniaanse is de beste marathonloopster van het moment. Ze won de voorbije jaren de prestigieuze marathons van Chicago (2x) en Londen en liep in 2019 in Chicago met 2u14:04 een nieuw wereldrecord bij de vrouwen in een marathon met een gemengd deelnemersveld. "De aanval op het werelduurrecord past perfect in mijn voorbereiding. De voorbije tijd heb ik in Kenia aan mijn snelheid gewerkt. Ik ga morgen heel hard mijn best doen!", belooft Kosgei.