23 Juli, 2019

Wie kunnen we op de AG Memorial Van Damme te zien krijgen?

Na de IAAF Diamond League meeting in Londen van afgelopen weekend en met nog maar 2 meetings te gaan, hebben al 77 atleten zich verzekerd van een finaleplaats op de AG Memorial Van Damme. Voor drie van de 16 disciplines zijn alle finaleplaatsen ingevuld.

Als één van de twee finales van de IAAF Diamond League (naast Zürich een week eerder), komen op de AG Memorial Van Damme alleen die atleten in actie die zich doorheen het Diamond League seizoen wisten te plaatsen voor de finale in hun discipline. Daar kan telkens nog één wildcard aan worden toegevoegd die de Memorial probeert in te zetten voor de beste Belgen. Nafi Thiam, Jonathan Sacoor en de broers Borlée konden op die manier al eerder worden vastgelegd.

Op de 200 meter bij de mannen zijn de verrassende Ecuadoriaan Alex Quiñonez en de Turk Ramil Guliyev dit seizoen de regelmatigste geweest en ze staan dan ook samen op kop in de Diamond League. Ook Aaron Brown is zeker van een finaleplaats. Noah Lyles en Andre de Grasse zijn pas de laatste meetings in actie gekomen, maar scoorden meteen en leunen dicht bij een finaleplaats aan.

De Keniaan Timothy Cheruiyot is zonder twijfel de man van het seizoen op de 1500m. Met drie eerste en één tweede plaats leidt hij comfortabel de dans en is hij uiteraard zeker van een finaleplaats in Brussel. Dat geldt ook al voor Souleiman, het Noorse fenomeen Jakob Ingebrigtsen en Kibet.

In het discuswerpen kennen we zelfs alle finalisten en dus in principe het volledige deelnemersveld voor de Memorial. Daniel Stahl voert autoritair de lijst aan, voor Dacres (de enige die hem dit seizoen kon kloppen, in Rabat) en Weisshaidinger. Verder ook Malachowski, Stunes Isene, Hadadi, Harting en Gudzius.

Bij de vrouwen zijn dan weer alle finalisten op de 5000m bekend. Na een spetterende wedstrijd in Londen met een beste wereldjaarprestatie van de Keniaanse Hellen Obiri, staat ze op kop in de Diamond League. Net na haar volgen Agnes Jebet Tirop en de Nederlandse Europees recordhoudster Sifan Hassan. Met ook Kipkirui, Dibaba en Kipkemboi oogt de finale uitermate boeiend.

Ook in het hoogspringen kennen we alle finalistes, Mariya Lasitskene - die het hele seizoen dominant is - op kop. Demireva, Kinsey, Levchencko en Mahuchikh zullen haar belangsrijkste belagers zijn op weg naar de felbegeerde Diamond League trofee. 

Op de 100m is Shelly-Ann Fraser-Pryce aan haar eindspurt richting finale begonnen. Ze kwam pas de laatste twee meetings in actie, maar won wel telkens en is quasi zeker van een finaleplaats. Ta Lou, Asher-Smith en Okagbare zijn dat al.

77 finalisten voor Brussel zijn dus bekend totnogtoe. In de laatste twee kwalificatiemeetings volgende maand (Birmingham op 18 augustus, Parijs op 24 augustus) worden de andere plaatsen definitief ingevuld en krijgen we een vollediger zicht op het deelnemersveld voor de 43e AG Memorial Van Damme, op vrijdag 6 september in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.