13 Juni, 2019

Warholm snelt naar Europees record in eigen Oslo

De Noor Karsten Warholm heeft op de Diamond League meeting in Oslo het Europees record op de 400 meter horden verbeterd. Hij snelde naar een winnende 47.33, het record stond al 24 jaar op naam van de Fransman Stéphane Diagana met 47.37.

Bij vijftien graden waren de omstandigheden bij de Bislett Games nog niet eens ideaal voor explosieve disciplines, maar Warholm trok er zich weinig van aan. Vooral zijn laatste rechte lijn, waarin hij de verzamelde tegenstand volledig naar huis liep, was indrukwekkend. Het persoonlijk record van de 23-jarige regerende wereldkampioen stond tot voorheen op 47.64. De tweede plaats in Oslo was voor de Ier Thomas Barr, die 49.11 klokte. Kyron McMaster vanop de Britse Maagdeneilanden maakte de top drie compleet in 49.12.

In de 3000 meter steeple bij de vrouwen snelde de Keniaanse Norah Jeruto naar een meetingrecord en bestewereldjaarprestatie. Ze klopte twee landgenotes in 9'03"71. Daphne Schippers was de beste in de 200 meter in 22"56.

ROAD TO BRUSSELS

In Oslo waren ook punten te verdienen met het oog op de seizoensfinale in Brussel tijdens de AG Memorial Van Damme op vrijdag 6 september 2019. Bijvoorbeeld in het hoogspringen bij de vrouwen. Die competitie was van hoog niveau. Niet minder dan zes vrouwen waren nog in wedstrijd toen de lat al op 1m96 lag. Uiteindelijk ging de zege naar Mariya Lasitskene. Zij ging uiteindelijk bij haar derde poging over 2m01, een bestewereldjaarprestatie.

Ook de 100 meter horden bij de vrouwen was deel van de 'Road to the Final' in Brussel. In Oslo ging de zege naar Christina Clemons. De Amerikaanse haalde het van haar landgenote Sharika Nelvis met vijf honderdsten van een seconde: 12"69 tegenover 12"74. Nelvis leidt nog wel na drie van de zes wedstrijden in de Diamond League met 20 punten tegen 13 voor drie andere atleten onder wie Clemons.