04 September, 2019

Walsh en Crouser: Beach Boys versus rock

De AG Memorial Van Damme treedt traditiegetrouw elk jaar even buiten de stadionmuren voor de IAAF Diamond League-finale van het kogelstoten. Olympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Tom Walsh zijn donderdag de topfavorieten op het De Brouckèreplein. De Amerikaan en de Nieuw-Zeelander hebben er zin in!

Met 22m74 is Crouser de wereldranglijstaanvoerder van 2019. Walsh, de titelverdediger bij de kogelstoters in de Diamond League, kwam dit jaar al tot 22m44. En laat 22m44 nu net ook het meetingrecord zijn, op naam van Darrell Hill, die donderdag ook present tekent. "Dat meetingrecord moet eraan geloven." Daarover zijn Walsh en Crouser het eens. En ook over het feit dat 'street events' de toekomst zijn van de atletiek is er eensgezindheid.

"Het geeft ons als atleten ontzettend veel energie dat het publiek zo dichtbij is en volledig op onze wedstrijd gefocust is", legt Crouser uit. "Dit is de toekomst en helpt onze sport vooruit." Walsh denkt er net zo over. "Het wordt een prachtige show morgen!", lacht de Nieuw-Zeelander. Ook het feit dat we de DJ mogen vragen onze favoriete song te spelen voor onze worp is fijn. Ik kies voor iets van de Beach Boys." Crouser heeft een andere smaak. "Voor mij mag het wel iets ruiger", grinnikt de Amerikaan. "Doe mij maar een stevig rocknummer!"

Kogelstoten is rock 'n roll anno 2019. 7 van de 8 Diamond League-finalisten hebben dit seizoen al verder dan 22 meter geworpen. "Je kan morgen het meetingrecord breken en misschien toch nog niet zeker zijn van winst. Het zal spannend blijven tot de laatste worp", beseft Walsh, die net als Crouser stiekem droomt van het wereldrecord, dat al sinds 1990 met 23m12 op naam van Randy Barnes staat. Hierover zijn beide mannen het opnieuw roerend eens: "onze huidige generatie is bijzonder sterk en op technisch vlak is er de voorbije jaren enorm veel vooruitgang gemaakt. Het wereldrecord zal er vroeg of laat aan geloven en dat zou heel goed zijn voor onze sport!"