30 Augustus, 2018

Van Branteghem: '12 olympische kampioenen, 28 wereldkampioenen... en 19 Belgen'

Meeting director Cédric Van Branteghem blikt op de vooravond van de 42ste AG Memorial Van Damme vooruit op wat alweer een topeditie belooft te worden. Het deelnemersveld telt liefst 12 olympische en 28 wereldkampioenen... en ook heel veel Belgen!

"Het is altijd een hele eer om de finale van de Diamond League te mogen organiseren", stak Van Branteghem van wal op de traditionele persconferentie daags voor de meeting. "We kunnen morgenavond in het Koning Boudewijnstadion 12 olympische kampioenen, 28 wereldkampioenen en 16 regerende Europese kampioenen presenteren. Daarnaast zal het Belgische publiek ook 19 landgenoten in actie kunnen zien."

"De weersvoorspellingen zijn goed, dus ik verwacht dat er hoog gesprongen en snel gelopen zal worden", aldus de meeting director met een brede smile.

"Een absoluut hoogtepunt wordt het polsstokspringen. Met Armand Duplantis, Renaud Lavillenie, Timur Morgunov, Sam Kendricks, Shawn Barber, Piotr Lisek en Thiago Braz komen er zeven atleten die 6 meter in de benen hebben naar de AG Memorial Van Damme. Dat moet vuurwerk opleveren!"

"Als ex-400 meter-loper kijk ik uiteraard ook erg uit naar dat nummer morgen met top-Belgen als juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor en Kevin en Dylan Borlée. Op de 100 meter bij de mannen verwacht ik veel van Ronnie Baker en op de 200 meter bij de vrouwen zou Shaunae Miller-Uibo wel eens kunnen vlammen!"

De AG Memorial Van Damme begint traditioneel met een atletenparade. Dit jaar zullen alle Belgische atleten die de voorbije zomer - in diverse sporttakken - geschitterd hebben op EK's en WK's in de bloemetjes gezet worden. Onder andere Europees turnkampioene Nina Derwael en voetbalbondscoach Roberto Martinez zullen van de partij zijn. 

Al even traditioneel is het muzikale luik in de Memorial. Top-dj The Magician mag de toeschouwers aan het begin van de avond opwarmen en ook aan het eind van de avond komt er livemuziek en zal er voor het eerst een lasershow te zien zijn.

Van Branteghem roept tot slot alle toeschouwers op op tijd naar Brussel af te zakken, want door vele wegwerkzaamheden in en rond de hoofdstad zou het wel eens een drukke avondspits kunnen worden. Het Koning Boudewijnstadion is ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar.