23 Juni, 2019

Thiam wint in beste wereldjaarprestatie

Nafi Thiam heeft de zevenkamp van de de Décastar in Talence gewonnen met 6.819 punten, een beste wereldjaarprestatie en de op één na hoogste score uit haar carrière. Het Belgische record van Thiam staat op 7.013 punten, het Europees record op 7.032 punten.

 

Het hele weekend had Thiam een nagenoeg perfecte zevenkamp afgewerkt en liep ze zelfs steeds verder weg van het Europees record van de Zweedse Karolina Klüft (7.032 punten), tot ze zich bij het speerwerpen bezeerde aan de rechterelleboog. Ze bleef steken op 47m25 en een topscore was plots onmogelijk. In de afsluitende 800 meter liep ze nog naar 2:20.46, vijf seconden boven haar persoonlijk record.

Thiam deed nog maar één keer beter dan haar 6.819 punten van dit weekend, in Götzis in 2017. Ze bracht het er ondanks het mislukte speerwerpen zondag dus beter vanaf dan bijvoorbeeld op de Spelen in Rio in 2016, het WK in Londen in 2017 en het EK in Berlijn in 2018.

GELUKKIG EN TRIEST

"Ik ben gelukkig en triest tegelijk", klonk de eerste reactie van Thiam na haar zevenkamp. "Het was een hele goede zevenkamp en het is duidelijk dat ik al behoorlijk in vorm ben, maar het is toch zonde van dat speerwerpen. Meer dan met de punten die ik misliep, zit ik in met de pijn aan mijn elleboog. Dat baart me toch wat zorgen. Ik had wel overlegd met de dokter vooraf, en hij heeft me groen licht gegeven, maar ik moet vaststellen dat ik mijn elleboog niet meer kan bewegen. Dan weet je dat het ernstig is."

Los van de pijn aan de elleboog heeft Thiam veel vertrouwen getankt in Talence. "Elke discipline was zowel fysiek als technisch sterk. Dat is een goed teken. Alleen over mijn speerwerpen kan ik door die blessure niet echt oordelen. Ik behaalde hier drie persoonlijke records en ook op de horden en de 200 meter zat mijn ritme erg goed, maar helaas stond er een stevige tegenwind."

Er klonk toch ook de nodige ontgoocheling door bij de olympische, wereld- en Europese kampioene. "Ik probeer positief te blijven, dat moet na 2m02 in het hoogspringen en een Belgisch record in het verspringen, maar ik heb moeten knokken om na mijn blessure terug op niveau te komen en dit is niet hoe ik me mijn terugkeer had voorgesteld. Je wilt zo'n test met een goed gevoel afsluiten, maar ik sta hier toch niet echt met de glimlach."