25 November, 2017

Thiam verkozen tot Atlete van het Jaar!

Nafi Thiam is in Monte Carlo verkozen tot internationale Atlete van het Jaar. Geen enkele landgenoot ging haar ooit voor. IAAF-leden en 250.000 online-stemmers duidden de laureaten aan. Vorig jaar was Thiam Belofte van het jaar. Ze haalde het van Almaz Ayana en Ekaterini Stefanidi.

Thiam, nog altijd maar 23, deed in 2017 wat bijna niemand voor mogelijk hield: nog beter doen dan in 2016, toen ze olympisch goud won. Ze begon het jaar met de Europese indoortitel in Belgrado, en ging in mei in Götzis als vierde atlete ooit over de 7.000 puntengrens met 7.013 punten. In augustus volgde in Londen de wereldtitel in de zevenkamp.

Nafi Thiam is kind aan huis op de AG Memorial Van Damme. Vorig jaar kreeg ze van de AG Memorial-organisatie een wildcard om voor eigen publiek te kunnen deelnemen aan het hoogspringen. De wereld- en olympisch kampioene op de zevenkamp ging bij haar tweede poging over 1m88. Daarna miste ze drie keer op 1m91. 

"Doe het op je eigen manier. Luister niet teveel naar anderen en vooral: amuseer je", was de raad van Thiam op het podium aan alle atleten.


Mutaz Barshim is als eerste hoogspringer ooit verkozen tot internationale Atleet van het Jaar. Hij haalde het van Mo Farah en Wayde van Niekerk. Ook Barshim is kind aan huis in het Koning Boudewijnstadion. Zo sprong hij in 2014 over 2m43 in Brussel.