18 Augustus, 2019

Thiam springt naar nieuw Belgisch record in Birmingham

Met nog minder dan twintig dagen tot de AG Memorial Van Damme heeft Nafi Thiam een nieuw Belgisch record gevestigd op de Diamond League meeting in Birmingham. Ze verbeterde haar eigen record in totaal twee keer met een verbetering van 19 cm.

Nafi Thiam nam voor de eerste keer deel aan de Diamond League meeting in Birmingham. Dit keer deed ze mee in de categorie verspringen en dat deed de jonge Belgische voortreffelijk. Tijdens haar tweede sprong van de namiddag verbeterde ze haar eigen record van 6m67. Ze vloog zeven cm verder naar 6m74, maar daar bleef het niet bij. 

Thiam beschikte over een geweldig stel benen en sprong bij haar derde beurt 6m86. Opnieuw een verbetering van haar eigen record. Door deze sprong won ze de wedstrijd en plaatst ze zich voor het WK atletiek in Doha en de Olympische Spelen in Tokio. De tweede plaats ging met 6m85 naar de Servische Ivana Spanovic, in het verleden al goed voor olympisch brons, twee keer WK-brons en EK-goud. Katarina Johnson-Thompson werd derde met eveneens 6m85. De Britse is een grote concurrente van Thiam in de zevenkamp. 


Daarnaast was er op de 200 meter een verrassing. Shaunae Miller-Uibo uit de Bahamas versloeg alle WK-favorieten in een tijd van 22.24. Ondanks haar overwinning laat ze blijken dat ze liever de 400m loopt. In Birmingham gaf ze alle andere WK-favorieten het nakijken: Dina Asher-Smith (22.36), Shelly-Ann Fraser-Pryce (22.50), Dafne Schippers (22.81), Blessing Okagbare (22.83) en Marie-Josée Ta Lou (24.18). De Jamaicaanse Elaine Thompson was wel afwezig. 

Door het slechte weer waren er geen toptijden om te bezichtigen. Al zagen we wel twee meetingrecords. Konstanze Klosterhalfen liep een Duits en meetingrecord op de mijl: 4:21.11. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech stelde op de 3.000m steeple het meetingrecord bij naar 9:05.55.