31 Augustus, 2018

Thiam en Sacoor zorgen voor Belgische zeges, Abdi voor Belgisch record

De AG Memorial Van Damme was ook dit jaar weer goed voor enkele Belgische uitschieters. Bashir Abdi liep een Belgisch record op de 5000 meter, Elise Vanderelst liet ei zo na een BR noteren op de 1500 meter. Nafi Thiam won het hoogspringen en Jonathan Sacoor de 400 meter, allebei geen Diamond League-finales voor alle duidelijkheid maar exhibitiewedstrijden in Brussel.

Liefst 9 van de 13 atleten die de 5000 meter uitliepen, lieten een persoonlijk record noteren. Daarbij ook Bashir Abdi (13:04.91), die zijn eigen Belgisch record met ruim een seconde scherper stelde. De Ethiopiër Selemon Barega haalde het in 12:43.02, een verpulvering van de beste wereldjaarprestatie.

Net als Abdi deed ook Elise Vanderelst het voortreffelijk. In de Diamond League-finale van de 1500 meter werd de 20-jarige Vanderelst elfde in 4:05.75, een nieuw persoonlijk record en slechts 70 honderdsten boven het uit 2002 daterende Belgische record van Veerle Dejaeghere. De Britse Laura Muir (3:58.49) won de race.

Op de 100 meter horden finishte Eline Berings als zevende in een prima tijd van 12.94. De Amerikaanse Brianna McNeal (12.61) is de nieuwe Diamond League-kampioene.

Ook in de exhibitienummers zorgden knappe Belgische prestaties ervoor dat het publiek op de banken ging staan. Nafi Thiam won het hoogspringen met 1m89, voor drie springsters met 1m87: de Australische Nicola McDermott, de Oekraiënse Oksana Okuneva en de Tsjechische Michaela Hruba.

Hanne Claes werd tweede op de 400 meter horden. De Belgian Cheetah finishte in 55.87 en moest enkel de Oekraïense Anna Yaroshchuk-Ryzhykova (55.38) voor zich dulden.

In de 400 meter bij de mannen kwamen drie Belgian Tornados in actie. Dylan Borlée moest jammer genoeg de strijd staken met een blessure. Juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor won de spannende race in 45.59. Vice-Europees kampioen Kevin Borlée werd tweede in 45.62.

Aan het eind van de avond werden de Belgian Tornados nog extra in de bloemetjes gezet. Zij kregen de AG Insurance Best of Belgium trofee omdat ze al tien jaar aan de wereldtop meedraaien. In die tien jaar liepen de Tornados liefst 21 finales op de grote kampioenschappen en daarin pakten ze tien medailles. De voorlopig laatste was begin deze maand de gouden medaille op het EK in Berlijn. Maar met de Borlées die nog altijd top zijn en Sacoor die een grootse carrière voor zich heeft, zullen er ongetwijfeld nog een pak medailles bijkomen de komende jaren! Sacoor wordt zaterdag 19, maar het publiek in het Koning Boudewijnstadion zong vrijdagavond al een luidkeelse 'Happy Birthday' voor hem.

Tot slot vermelden we ook nog graag de knappe prestatie van Gitte Haenen in de 100 meter voor bladerunners. Onze landgenote eindigde als derde achter de Italiaanse regerende olympische, wereld- en Europees kampioene Martina Caironi en diens landgenote Monica Graziana Contrafatto. Dat is exact hetzelfde podium als vorige week op het EK atletiek voor Paralympiërs in Berlijn.