05 September, 2013

Tamgho: "De piste is zo snel als in Moskou"

Sinds hij op het WK de derde man over de 18 meter werd in het hinkstapspringen, mag de Fransman Teddy Tamgho zich tot de huidige top van de atletiek rekenen. Daarom wil hij in het Koning Boudewijnstadion uithalen tegen zijn Amerikaanse concurrent Christian Taylor.

Teddy Tamgho blijft desondanks voorzichtig en tempert de verwachtingen voor wat een nieuwe 18 metersprong betreft. “Na het WK heb ik mij beperkt tot onderhoud in de trainingen. Dat betekent niet dat ik plots de conditie kwijt zou zijn, getuige mijn 7,81m ver van vorig weekend tijdens de Decanation. Ik start dus met ambitie, zeker daar de piste even snel is als in Moskou. En op snelheid komt het aan, wil ik mij in de toekomst verbeteren. De hink en de stap staan zowat op punt, maar in de afsluitende sprong moet ik nog verder geraken dan de gemeten 6,58m. Dat kan alleen mits sneller aan te lopen.”

Het wereldrecord van Jonathan Edwards (18,29m) lijkt dus mogelijk. “Wil ik een legende worden in de atletiek, dan zal ik in 2016 Olympische kampioen moeten worden en ooit dat wereldrecord verbeteren. Mijn eerste poging in Moskou – ik nam toen niet het minste risico, want alleen het goud telde – werd 17,65m opgemeten en dat betekent dat ik inderdaad nog een ruime marge heb.”