27 Mei, 2014

Super clash in het hoogspringen: Bondarenko tegen Ukhov!

Toeschouwers met... hoogtevrees moeten op vrijdag 5 september niet naar het Koning Boudewijnstadion komen voor de 38ste Memorial. In twee hoeken van het stadion zullen er inderdaad, naar menselijke normen, duizelingwekkende hoogtes worden overschreden.

Naast de al eerder aangekondigde Renaud Lavillenie, de Fransman die het wereldrecord indoor van de legendarische Sergei Bubka heeft verbeterd de voorbije winter (6m16), hebben nu immers ook ’s werelds beste hoogspringers van het ogenblik hun deelname bevestigd.

We krijgen op de AG Insurance Memorial Van Damme inderdaad een clash tussen olympisch kampioen Ivan Ukhov en regerend wereldkampioen, Bogdan Bondarenko. Kenners zijn het er al een tijdje over eens dat wanneer er iemand het wereldrecord van de Cubaan Javier Sotomayor (2m45)  kan breken, dit wel Ukhov of Bondarenko moet worden.

De Rus Ukhov heeft al een mooi palmares verzameld sedert hij in 2005 wereldkampioen en wereldrecordhouder werd bij de juniores, met als voorlopige bekroning zijn olympisch goud in Londen in 2012. Bij zijn eerste competitie dit seizoen wipte hij in Doha meteen over 2m41!

Ook de Oekraïner Bogdan Bondarenko is een gewezen wereldkampioen bij de juniores (in 2008). Na zijn supercampagne in 2013 met tien competities over 2m30 en hoger én de wereldtitel in Moskou werd hij door het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift “Track and Field” zelfs uitgeroepen tot “Atleet van het Jaar” voor…Usain Bolt! 

"Het zal heel hoog gaan op de AG Insurance Memorial Van Damme", voorspelt organisator Wilfried Meert. "Terwijl in de ene hoek van het stadion Lavillenie het outdoor wereldrecord polsstokspringen van Bubka aanvalt, zullen in de andere hoek Ukhov en Bondarenko proberen het wereldrecord hoogspringen te verbeteren. Het zit er zeker in, want er is dit jaar letterlijk en figuurlijk al op erg hoog niveau gesprongen."

Biografie IVAN UKHOV

Rus, 28 jaar, 1m93
Wereldkampioen juniores in 2005
Europees indoorkampioen in 2009 en 2011
Wereldkampioen indoor in 2010
Olympisch kampioen in 2012
Zilver op wereldkampioenschap indoor in 2014
Persoonlijk record: 2m41 (indoor 2m42)

Biografie BOGDAN BONDARENKO

Oekraïner, 24 jaar, 1m95
Wereldkampioen juniores in 2008
Wereldkampioen seniores in 2013
'Atleet van het Jaar' in 2013 volgens 'Track and Field' voor... Usain Bolt
Persoonlijk record: 2m41