03 Mei, 2019

Stahl verbetert Diamond League-record

  • Sweeden's Daniel Stahl competes in the men's discus throw during the IAAF Diamond League competition on May 3, 2019 in Doha. (Photo by Karim JAAFAR / AFP)

Met de openingsmanche van de Diamond League in Doha is ook meteen de Road to the FInal van start gegaan. Er stonden in Qatar 10 disciplines op het menu waarvan de finale in Brussel tijdens de AG Memorial Van Damme zal plaatsvinden.

Daniel Stahl heeft het Diamond League-record in het discuswerpen bijgesteld. De Zweed, een concurrent van onze landgenoot Philip Milanov, etaleerde meteen zijn hoogvorm door zijn tuig naar 70m56 te werpen. Lukas Weisshaidinger legde met 66m90 beslag op de tweede plaats. Ehsan Hadadi werd derde met een worp van 66m78. In het kogelstoten haalde Ryan Crouser het zoals verwacht van Tomas Walsh. Crouser, twee weken geleden nog goed voor 22m74, noteerde 22m13.

Op de 800 meter bij de vrouwen won Caster Semenya op indrukwekkende wijze de laatste wedstrijd voor het ingaan van de nieuwe, veelbesproken testosteronregels. De Zuid-Afrikaanse liet de heisa rond die regels alvast niet aan haar hart komen en snelde naar een ruime zege in een meetingrecord van 1:54.98. Ook de tweede in de 800 meterwedstrijd, de Burundese Francine Niyonsaba (1:57.75), moet haar testosteronaanmaak afremmen om in de toekomst nog bij de vrouwen te mogen aantreden.

Danielle Williams schreef de 100m horden op haar naam in 12"65. De Jamaicaanse haalde het voor Tobi Amusan en Sharika Nelvis.

Op de 200m bij de mannen waren alle ogen gericht op de Turk Ramil Guliyev. De wereld- en Europese kampioen snelde naar de zege in in 19″99. Omwille van de afwezigheid van Consesius Kipruto ging op de 3000m steeple alle aandacht naar de Marokkaan Soufiane El Bakkali. Ondanks heel wat tegenstand van Hilary Bor was het El Bakkali die na een sterke eindspurt won in 8'07″22, goed voor de beste wereldjaarprestatie.

Het was al sinds de Diamond League van Monaco in 2017 dat iemand Timothy Cheruiyot van de overwinning had kunnen houden in de 1500m. Toen was de huidige wereldkampioen Elijah Manangoi zijn landgenoot te snel af. Iets wat zich opnieuw voltrok, aangezien Manangoi de laatste ronde als leider inging en die positie niet zou afstaan. Managoi klokte af na 3'32″21.

JONGSTE WINNARES OOIT

Yaroslava Mahuchikh is een naam om te onthouden. De Oekraïense moet in september nog 18 jaar worden, maar won in Doha wel de hoogspringcompetitie met een sprong over 1m96. Een evenaring van de beste prestatie ooit door een 17-jarige atlete. Mahuchikh is met haar 17 lentes de jongste winnares in de geschiedenis van de Diamond League.

Caterine Ibarguen sprong met 6m76 naar de zege in het verspringen. Na een spannend duel haalde de Colombiaanse het voor de Australische Brooke Stratton met 2 cm.

De tweede manche van de Diamond League volgt op 18 mei in Shanghai. De Memorial Van Damme in Brussel sluit het circuit opnieuw af op vrijdag 6 september.

Met dank aan www.atni.be