29 Juli, 2019

Springt (en zingt) Morris opnieuw de sterren van de hemel?

Polsstokspringster Sandi Morris zorgde drie jaar geleden voor één van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de AG Memorial Van Damme met een fenomenale sprong over 5m00. Haar muzikale persconferentie na afloop was minstens even legendarisch. Springt (en zingt) de Amerikaanse dit jaar opnieuw de sterren van de hemel in Brussel?

Drie polsstokspringsters hebben zich momenteel al weten te kwalificeren voor de IAAF Diamond League finale in Brussel: Anzhelika Sidorova, Katerina Stefanidi en Sandi Morris. Na de resterende kwalificatiemeetings, in Birmingham en Parijs, komen er uiteraard nog heel wat atletes met een ‘Q’ achter hun naam bij.

Zowel Stefanidi (regerend wereld- en olympisch kampioene) als Morris (regerend wereldkampione indoor) bewaren goede herinneringen aan de AG Memorial Van Damme. De Griekse kroonde er zich twee jaar geleden tot Diamond League Champion en in 2016 toonde Morris zich de beste in een kolkend Koning Boudewijnstadion met een geweldige sprong over 5m00, een nieuw meetingrecord.

In datzelfde jaar 2016 stond Morris op de tweede trede van het olympisch podium in Rio, maar toch schat ze haar overwinning op de Memorial hoger in. "Brussel was de meest memorabele competitie van mijn leven, zelfs beter dan de Olympische Spelen. Het was een heel speciale avond. Alle events waren afgelopen, alleen het polsstokspringen was nog bezig... en ik was de laatste die overbleef. Iedereen bleef in het stadion. Meer dan 40.000 toeschouwers waren er."

"Het geluid, de aanmoedigingen, dat is onbeschrijfelijk. Zo luid was het en dat alleen maar voor mij! Toen ik over 5m00 sprong en terug op de mat landde, was het in mijn herinnering alsof het 5 seconden stil was. Maar toen ik de video herbekeek, bleek dat het slechts een splitseconde duurde vooraleer het publiek helemaal uit zijn dak ging. Het luidste geschreeuw aller tijden! Dit was een bepalend moment in mijn carrière. Toen heb ik beseft: hiervoor doe ik het allemaal!" 

Even memorabel was Morris’ persconferentie na afloop. Vooraf had ze aangekondigd dat ze een liedje zou zingen als ze het meetingrecord zou breken. En ze hield woord. Toonvast.