01 Mei, 2019

Road to the Final start vrijdag in Doha

In Doha vindt vrijdag de eerste meeting van de tiende jaargang van de IAAF Diamond League plaats. In Qatar kunnen de atleten dus hun eerste punten sprokkelen op weg naar de Diamond League Final in Brussel op 6 september.

Net zoals de voorbije jaren bestaat de IAAF Diamond League uit 14 meetings, waarvan de laatste twee de Finals zijn. 16 Diamond League Champions zullen op 29 augustus gekroond worden in Zürich en een week later, op vrijdag 6 september, nog eens 16 tijdens de AG Memorial Van Damme in Brussel.

Verspreid over de 12 kwalificatiemeetings vindt elke discipline 4 tot 6 keer plaats. De top-8 van elke meeting verdient punten en de atleten met de meeste punten na de laatste kwalificatiemeeting worden uitgenodigd voor de IAAF Diamond League Finals in Zürich of Brussel. Wie daar wint, mag zich Diamond League Champion in zijn/haar discipline noemen en gaat aan de haal met een felbegeerde Diamond Trophy.

De Diamond League opent vrijdagavond in het Khalifa International Stadium in Doha, waar in het najaar ook het WK atletiek zal plaatsvinden. Er staan in Qatar 10 disciplines op het menu waarvan de finale in Brussel zal plaatsvinden.

De nummers die we daarom extra in de gaten zullen houden vrijdag zijn de 200 meter, 1500 meter, 3000 meter steeple, het kogelstoten en het discuswerpen bij de mannen. Bij de vrouwen zijn er punten te verdienen voor de Road to the Final naar Brussel op de 800 meter, 100 meter horden en in het hoogspringen, polsstokspringen en verspringen. 

Er nemen vrijdag geen Belgen deel in Doha. Zij kunnen op latere kwalificatiemeetings uiteraard nog punten scoren en de AG Memorial Van Damme mag ook wildcards geven aan Belgische atleten.