30 April, 2019

Rising Stars – Jonathan Sacoor: “In juni individueel pieken en daarna focussen op Tornados”

De AG Memorial Van Damme vormt op 6 september de laatste springplank met het oog op het WK in Doha. In de aanloop naar een bijzondere altetiekzomer presenteren we zes jonge Belgen die kans maken op een deelname aan dat WK. Jonathan Sacoor doet ondertussen bij de meeste mensen een belletje rinkelen. Kan de wereldkampioen op de 400m bij de junioren in 2019 bevestigen?

 

 

Jonathan Sacoor schreef in 2018 nationale atletiekgeschiedenis door de eerste Belgische wereldkampioen bij de junioren ooit te worden. In 2017 liet de specialist op de baanronde echter al zien dat hij één van de grootste talenten ooit is. In 2017 verbeterde Sacoor zich namelijk met anderhalve seconde op 400m naar 46”21. Daardoor mocht de eerstejaarsjunior als één van de favorieten naar het EK voor junioren in het Italiaanse Grosseto, waar hij een bronzen medaille in de wacht zou slepen.

Nog geen jaar later verbaasde de pupil van Jacques Borlée door alles en iedereen in de vernieling te lopen op het WK voor junioren in het Finse Tampere. Met 45”03 was hij net niet goed voor een Europees juniorenrecord. Het Belgisch juniorenrecord had hij in de halve finales al naar 45”72 gebracht. Na Tampere stond het EK in Berlijn met de Belgian Tornados op de planning. Op het WK indoor had Sacoor al voor een sterke prestatie getekend door in het gezelschap van de drie broers Borlée een bronzen medaille te grijpen op de 4x400m. In Berlijn stond er geen maat op de Tornados, die met een indrukwekkende Sacoor naar hun tweede opeenvolgende goud snelden.

Vervolgens was er nog plaats voor één belangrijk moment: de AG Memorial Van Damme. Al had dat de nodige voeten in de aarde. Sacoor zou wel winnen voor eigen volk in zijn tweede chrono ooit met 45”59. “Ik heb lang moeten aandringen bij Jacques om toch te mogen starten. Ik had namelijk wat last aan mijn voet in de nasleep van Berlijn. Uiteindelijk mocht ik toch lopen. Ik heb er enorm van genoten. Het geluid dat thuispubliek produceert, is bovenmenselijk. Ik zou het elke keer opnieuw doen, ook al kreeg ik daarna af te rekenen met een blessure”, klinkt het bij Sacoor.

Ondertussen vertoeft 19-jarige in de Verenigde Staten aan de University of Tennessee waar hij onder Ken Harden, die in het verleden ook Kevin en Jonathan Borlée begeleidde, traint. Vorige week kwalificeerde hij zich nog voor het EK voor beloften. Dat is echter geen doel op zich, want binnen tien dagen volgen de World Relays in Japan en later op het jaar het WK in Doha. “Het verschil met België is immens, vooral qua accommodatie, maar ook qua sfeer op wedstrijden. Door het belang van universiteitscompetities is het opvallend hoe een heel groep mensen van eenzelfde school achter atleten staat. Ik kan het hier zeker smaken en geloof absoluut in de aanpak van Ken, die uiteraard in samenspraak met Jacques werkt. Deze zomer staan mijn individuele ambities ondergeschikt aan het teamgebeuren met de Tornados. Zelf hoop ik te pieken op de NCAA-kampioenschappen in juni. Het zou mooi zijn om daar mijn PR te benaderen. Verder is het voornaamste dat we ons in Japan verzekeren van Doha, zodat we rustig kunnen werken naar dat WK. Het EK voor beloften wil ik meepikken met mijn generatiegenoten. We kunnen er een medaille behalen”, voegt de sprinter toe.

De wildcard op de AG Memorial Van Damme is een optie voor Sacoor, die op 6 september in de Diamond League finale zou kunnen lopen. “De op dat moment beste Belg zou op papier recht moeten hebben op die plaats, tenzij iemand echt nog een stevige wedstrijd nodig heeft om de limiet te lopen. Uiteraard zou ik het graag opnieuw meemaken”, besluit de wereldkampioen bij de junioren.