26 April, 2019

Rising Stars – Elise Vanderelst: “Mezelf bewijzen op EK beloften én WK”

De AG Memorial Van Damme vormt op 6 september de laatste springplank met het oog op het WK in Doha. In de aanloop naar een bijzondere altetiekzomer presenteren we zes jonge Belgen die kans maken op een deelname aan dat WK. Elise Vanderelst is de derde in ons rijtje en schitterde vorig jaar tijdens de 1500m op de Memorial. Komende zomer wil ze scoren op het EK voor beloften en het WK.

Elise Vanderelst werd eind januari pas 21 jaar, maar bewees de afgelopen jaren al meermaals dat ze kan uitgroeien tot één van de beste atletes ooit in ons land op de 800m en vooral de 1500m. In 2016 brak Vanderelst door bij de junioren door op het WK in het Poolse Bydgoszcz vriend en vijand te verbazen en vierde te worden. Één jaar later kreeg ze de kans om op het EK voor junioren te strijden voor de medailles, maar daar ging de atlete ten onder aan de stress in de finale, met een zevende plaats tot gevolg.

In 2018 maakt Vanderelst haar geplande overstap naar de 1500m, mét succes. Tijdens haar seizoensopener op die afstand loopt ze meteen de EK-limiet voor haar eerste kampioenschap bij de senioren in Berlijn. In de reeksen in Berlijn loopt de jonge Belgische een dijk van een wedstrijd. Ze kan zich echter niet rechtstreeks verzekeren, waardoor ze moet hopen op één van de verliezende tijden. In de tweede reeks wordt er nipt sneller gelopen, waardoor Vanderelst op 16 honderdsten strandt van haar eerste finale op een seniorenkampioenschap. Het gevoel meteen na de race is dubbel. “In eerste instantie was er toch wat ontgoocheling, maar achteraf gezien kon ik mezelf niks verwijten. Zeker gezien het feit dat het pas mijn eerste seizoen op die afstand was”, klinkt het bij de atlete.

Vanderelst krijgt een wildcard om te starten op de AG Memorial Van Damme. Een kans die de atlete met beide handen grijpt. Ze loopt de race van haar leven en finisht na 4’05”75, de tweede prestatie ooit door een Belgische én een Belgische belofterecord. “De Memorial was veruit het mooiste moment tot nu toe. Om met de absolute wereldtop aan de start te verschijnen én net dan over een superdag te beschikken. Het feit dat ik tijdens de race meer aanmoedigingen kreeg dan de andere atleten hielp een handje uiteraard. De Memorial was het eindresultaat van een zomer waarin ik zowel fysiek als mentaal heel veel heb bijgeleerd”, aldus Vanderelst.

Afgelopen winter bewees de atlete die sprong door zich ook in het veldlopen te onderscheiden. De winter stond volledig in het teken van de voorbereidingen op komende zomer, met het EK voor beloften én het WK in Doha als grote doelen. Vanderelst werkte de afgelopen weken een trainingsstage af in Zuid-Afrika en in het Franse Aix-Les-Bains. “Ik had twee doelen in het veld: deelnemen aan de mixed relays op het EK in Tilburg én Belgisch kampioen op de korte cross worden. Dat is allebei gelukt, dus ik blik meer dan tevreden terug op mijn winter. Komende zomer wil ik mezelf bewijzen door het EK voor beloften en het WK in Doha te halen. Op het EK is veel mogelijk, maar dat zal vooral afhangen van hoe er tactisch gelopen wordt. Op de 800m wil ik ook beter doen dan ooit tevoren. De 1500m staat niet op het programma dit jaar op de Memorial, maar ik hoop de volgende jaren nogmaals de kans te krijgen om voor eigen volk te lopen”, besluit de 1500m-specialiste.