15 Mei, 2019

Rising Stars – Eliott Crestan: “Doha wordt moeilijk, maar ik ga voor een PR”

De AG Memorial Van Damme vormt op 6 september de laatste springplank met het oog op het WK in Doha. In de aanloop naar een bijzondere altetiekzomer presenteren we zes jonge Belgen die kans maken op een deelname aan dat WK. 800m-specialist Eliott Crestan is de laatste in ons rijtje.

Eliott Crestan is hét toptalent op de 800m in ons land. Vorig jaar was hij met zijn PR van 1’46”84 de snelste Belg op die afstand. De chrono was een verbetering van zijn eigen Belgisch record bij de junioren. Crestan is voorlopig de enige junior ooit in België die onder 1’47 wist te duiken. Die toptijd liep hij tijdens de halve finales van het WK voor junioren in het Finse Tampere.In de finale zou de pupil van André Mahy meestrijden voor de medailles, tot de Britse atleten op de grond gingen liggen. Crestan was op achtervolgen gewezen en zou als vierde finishen, nadat hij in de laatste rechte lijn zwaar gehinderd werd door de Algerijn Cherrad.

Zijn concurrent zou die actie echter bekopen met een diskwalificatie, waardoor onze landgenoot het brons mocht ontvangen. Het was pas de tweede medaille ooit voor een mannelijke junior in ons land, twee dagen na de geniale weredltitel van Jonathan Sacoor. 

“De finale halen in Tampere was mijn grootste doel in 2018. Ik wou tonen dat ik bij de absolute top van mijn leeftijd behoorde en heb dat ook gedaan. Één jaar eerder mislukte dat nog op het EK in Grosseto, waardoor ik iets had recht te zetten”, klinkt het bij Crestan.

Naast het WK voor junioren nam Crestan ook deel aan het EK in Berlijn én de AG Memorial Van Damme. Twee ongelooflijke ervaringen voor de op dat moment pas 19-jarige atleet.

“Na mijn bronzen plak en BR hoefde eigenlijk niks meer. In Berlijn heb ik veel bijgeleerd over hoe een groot kampioenschap wel verloopt. Dat neem ik mee met het oog op de komende jaren. Ik weet waar ik aan kan werken met het oog op de komende jaren. De Memorial was de kers op de taart van een zalig zomerseizoen. Het is ronduit geweldig om voor zo’n mensenmassa in actie te komen. Het heeft me zeker gemotiveerd om in de toekomst nog aan de start te verschijnen in onze hoofdstad”, vertelt de 20-jarige atleet.

Afgelopen winter kende Crestan pech nadat hij een stressfractuur opliep aan het schaambeen. Hij was lang buiten strijd en bij het hervatten van de trainingen kwam het probleem opnieuw naar boven. Het EK voor beloften en WK in Doha halen, lijkt daardoor een heel lastige klus. 

“Ik vond het zonde om geen indoorcompetities te kunnen lopen, aangezien het EK in Glasgow eventueel mogelijk was. Intussen heb ik de looptrainingen hervat, maar ik vrees voor mijn deelname aan het EK voor beloften, aangezien ik pas eind juli mijn eerste race zal lopen als alles volgens plan verloopt. Ik ga mijn focus moeten verleggen. Ik denk dat ik mits een krachtige opbouw en een paar goede wedstrijden wel nog een hap uit mijn PR kan nemen. Voor Doha is 1’45”80, wat net iets meer dan een volle seconde sneller is dan mijn beste tijd. Ik vrees dat zo’n chrono niet mogelijk is gezien de opbouw, maar we zien wel wat het geeft als ik terug in competitie kan treden”, besluit Crestan.