08 Mei, 2019

Rising Stars - Claire Orcel: “Mag WK en Olympische Spelen ambiëren”

De AG Memorial Van Damme vormt op 6 september de laatste springplank met het oog op het WK in Doha. In de aanloop naar een bijzondere altetiekzomer presenteren we zes jonge Belgen die kans maken op een deelname aan dat WK. Hoogspringster Claire Orcel is de vijfde van zes Rising Stars en mag komende zomer dromen van het WK.

Claire Orcel is pas de achtste vrouw in ons land die hoger dan 1m90 weet te springen. Orcel toonde zich in de jeugdcategorieën met deelnames aan de Jeugd Oympische Spelen en het WK voor junioren. Vorige zomer was ze aan het werk op het EK in Berlijn, afgelopen winter mocht ze dan weer tot haar eigen verbazing proeven van het EK in zaal in Glasgow. Aan internationale ervaring geen gebrek bij de atlete die eind december pas 22 jaar wordt.  

“Glasgow kwam als een heuse verrassing, aangezien ik door een kleine blessure aan de voet slechts twee indoorwedstrijden kon afwerken. Op het Belgisch kampioenschap is het dan tot mijn eigen verbazing gelukt, ondanks het feit dat ik die dag echt niet regelmatig aan het springen was. Glasgow zelf was als ervaring vooral belangrijk om opnieuw op een kampioenschap te mogen staan en te leren. Ik ben ervan overtuigd dat ik er komende zomer de vruchten van zal plukken”, aldus Orcel. 

Komende zomer staat in het teken van het WK in Doha, waarvoor Orcel over 1m94 moet springen. Dat is welgeteld drie centimeter beter dan haar huidige PR van 1m91. “Ik durf te zeggen dat Doha echt een doel is. De vereiste progressie van drie centimeter ligt binnen mijn mogelijkheden. Ik zal er sowieso hard voor moeten werken, maar het zou een mooie beloning zijn om mijn eerste WK bij de senioren mee te maken”, vervolgt de hoogspringster. 

Ook de Olympische Spelen in Tokio lonken. Daarvoor zal de atlete echter nog uit een ander vaatje moeten tappen, aangezien 1m96 gevraagd wordt. De atlete kan echter rekenen op het systeem van de wereldranking. Indien ze komende zomer genoeg progressie maakt, dan duikt ze de top 30 in de wereld binnen, waardoor ze aan de hand van haar ranking naar Tokio mag. “De limiet is heel pittig, maar dankzij het systeem van de ranking moet het mogelijk kunnen zijn. Ik zal echter sowieso sterke prestaties moeten afleveren op grote meetings om mijn plaats te behouden. Hoe dan ook ga ik er alles aan doen om me voor Tokio te kwalificeren”, verduidelijkt Orcel. 

Op de AG Memorial Van Damme kan Orcel een uitgelezen kans krijgen om voor eigen publiek een gooi te doen naar het WK én wie weet de Olympische Spelen. “Iedere atleet droomt om deel uit te maken van de Memorial. Ik zou heel graag aan de start komen, maar dat zal afhangen of Nafi Thiam al dan niet het hoogspringen voor haar rekening neemt. Het staat echter wel op mijn bucketlist om voor een vol Koning Boudewijnstadion te springen. Ik heb al kunnen proeven van de Diamond League in Parijs, maar Brussel is toch nog een ander verhaal”, besluit Orcel.