27 Juni, 2014

Philip Milanov, Bruggeling met Bulgaarse roots...

De Belgische discussensatie Philip Milanov is één van de opvallende nieuwe namen die aan het deelnemersveld voor de AG Insurance Memorial Van Damme worden toegevoegd.

De nieuwe Belgische recordhouder in het discuswerpen, Philip Milanov, is een Bruggeling met Bulgaarse roots. Zijn vader en coach, Emil, verhuisde in 1989 van Sofia naar Brugge, en daar werd zoon Philip geboren op 6 juli 1991. Hij viert dus volgende week zijn 23ste verjaardag.

Vader Milanov was zelf een niet onverdienstelijk discuswerper in Bulgarije, met een persoonlijk record van 58m28. Hij is dus nooit voorbij de zestig meter geraakt, wat nog altijd beschouwd wordt als de drempel tot de internationale klasse.

Zoon Philip slaagde daar wel al een eerste keer in tijdens het seizoen 2013, waarin hij ook 5de werd op het Europese beloftenkampioenschap in het Finse Tampere.

Zijn echte doorbraak volgde dit jaar met al op 23 februari een verbetering van het Belgisch record (64m32), een record dat met 64m24 al dertien jaar op naam stond van Jo Van Daele, die vroeger ook door vader Milanov werd getraind...

Maar op 8 juni was het in Hengelo pas echt prijs: Philip gooide er de discus 66m02 ver, een ronduit spectaculaire prestatie die hem niet alleen een derde plaats opleverde achter olympisch kampioen Harting en de voormalige Europese en vice-olympisch kampioen Malachowski, maar tevens een plek in de toptien van de wereldranglijst 2014. 

Hij zag meteen zijn grote droom verwezenlijkt: een startplaats op de AG Insurance Memorial Van Damme, waar op 5 september discus mannen op het programma staat.