31 Mei, 2018

Milanov tiende in Rome, Baker nieuwe sprintkoning

In Rome vond donderdagavond de vierde Diamond League-meeting van het seizoen plaats, de eerste op Europese bodem. Phlip Milanov nam geen beste start in de 'Road to Brussels' en werd tiende in het discuswerpen. Op de 100 meter was de Amerikaan Ronnie Baker de rapste.

Milanov gooide de discus in Rome 61m57 ver. Na drie worpen was de Bruggeling niet bij de beste acht en dus mocht hij niet deelnemen aan de laatste drie rondes. De verste worp van Milanov, die al geplaatst is voor het EK in Berlijn in augustus, was dit seizoen tot nu toe 64m91. Zijn Belgisch record bedraagt 67m26. De winst in Rome ging naar de Jamaicaan Fedrick Dacres, die 68m51 liet optekenen. 

In Rome stonden liefst zeven nummers op het programma waarvan de finale in Brussel zal plaatsvinden op de AG Memorial Van Damme op 31 augustus. In de twaalf Diamond League-meetings voorafgaand aan de finales moeten de atleten in hun discipline punten sprokkelen om erbij te mogen zijn op de finale in Zürich (30 augustus) of Brussel (31 augustus).

Discuswerper Fedrick Dacres deed dus een uitstekende zaak in Rome en Ronnie Baker zette een grote stap richting ticket voor de AG Memorial Van Damme. De Amerikaan is de nieuwste sensatie op de 100 meter. Net als vijf dagen geleden in Eugene (Oregon) in eigen land troefde Baker zijn landgenoot en vicewereldkampioen Christian Coleman af. Baker klokte af in 9.93 seconden, dat is de beste wereldjaarprestatie. 

De 24-jarige Baker bevestigde zijn prestatie op de discipline, die nog geen natuurlijke opvolger voor de Jamaïcaanse spurtlegende Usain Bolt gevonden heeft. In Eugene won hij in 9.78. De rugwind (2,4 m/s) was echter te sterk, waardoor zijn tijd niet gehomologeerd werd als de mondiale toptijd. Baker haalde het in de Italiaanse hoofdstad voor de Fransman Jimmy Vicaut (10.02) en de talentrijke thuisloper Filippo Tortu (10.04). Coleman, wereldkampioen en wereldrecordhouder (6.34) op de 60 meter indoor, kwam pas als vierde over de streep.

Naast het discuswerpen en de 100 meter bij de mannen waren het discuswerpen bij de vrouwen, het polsstokspringen bij de mannen, de 3000 meter steeple bij de vrouwen, de 800 meter bij de mannen en de 100 meter horden bij de vrouwen de andere 'Romeinse' disciplines waarvan de grote Diamond League-finale in Brussel zal plaatsvinden. Deze wedstrijden werden in Rome gewonnen door respectievelijk Sandra Perkovic, Sam Kendricks, Hyvin Kiyeng, Wycllife Kinyamal en Sharika Nelvis.

Een nummer waarvan de finale in Zürich zal plaatsvinden is de 400 meter horden bij de mannen. Dat nummer leverde in Rome spektakel op. De Qatarees Abderrahman Samba verbeterde met 47.48 het Diamond League-record en dat betekende ook een beste wereldjaarprestatie, een meetingrecord én een Aziatisch record. Nummer twee Karsten Warholm verbeterde met 47.82 het Noors record.