22 Februari, 2017

Memorial wordt spectaculaire finale van nieuwe IAAF Diamond League

De IAAF Diamond League wordt grondig hervormd naar het model van een echt kampioenschap. De AG Insurance Memorial Van Damme zal daarin vanaf komende editie evenzeer de finale zijn, maar een waar dit keer alleen de beste atleten van het seizoen zullen aantreden.

De IAAF Diamond League wordt dus een race met 12 kwalificatiemeetings waar atleten punten verdienen. De beste acht gaan telkens naar de respectieve finales in Zürich of Brussel. Daar maken ze onder elkaar in één wedstrijd uit wie de IAAF Diamond League Champions worden! Een systeem dat dus gelijkaardig is aan bv. het tennis waar in The Finals de winnaar de beste tennisser van het jaar is. In elk van de 32 disciplines wordt er in die finale een prijzenpot van 100.000 $ verdeeld, waarvan 50.000 $ voor elke winnaar!

In Brussel vindt dus, net als in Zürich, de climax plaats van een heel atletiekseizoen. De totale prijzenpot die in het Koning Boudewijnstadion wordt verdeeld gaat van 500.000 naar 1,6 miljoen dollar, het hoogste prijzengeld ooit in de atletiek. Het geeft de competitie zonder twijfel extra glans, zorgt ervoor dat de beste atleten er tot aan het eind van het seizoen vol voor gaan én levert in de finales duidelijke winnaars op.

De voorbije jaren was het zo dat de laureaat van de Diamond League werd bekroond op basis van het aantal punten dat hij tijdens de meetings had vergaard. Niet zelden was de voorsprong van sommige atleten zo groot, dat gewoon maar opdagen voor de finale volstond om met de diamanten trofee naar huis te gaan. Eén voorbeeld: de Panamese spurter Alonso Edward finishte vorig jaar als 6de op de 200m in Brussel. Toch stond hij even later als laureaat van de Diamond League op het podium, want hij had tijdens de voorafgaande meetings een megavoorsprong verzameld op zijn dichtste concurrent.

Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF en de Diamond League AG: "Na zeven jaar waarin we de IAAF Diamond League als onze topcompetitie hebben neergezet, is het belangrijk om het belang ervan verder te doen toenemen en verder uit te bouwen voor de toekomst. Met deze wijzigingen zetten we een eerste belangrijke stap in het aantrekkelijker maken van onze reeks van topmeetings."

Bob Verbeeck, gedelegeerd bestuurder van de AG Insurance Memorial Van Damme: "Dit is een erkenning voor de Memorial én voor Brussel. Het is voor de sport en voor de IAAF Diamond League als uithangbord ervan een noodzakelijke zaak. Het seizoen zal boeiender worden, de finales veel spannender." Wilfried Meert, voorzitter van de Memorial, vult aan: "Voor het publiek en de tv-kijker wordt het ook veel duidelijker. We krijgen twee keer 16 echte finales, waarvan de winnaar ook de kampioen van het seizoen is."