05 September, 2019

Meeting director Cédric Van Branteghem blikt vooruit

  • Memorial organizer Cedric Van Branteghem pictured during a press conference regarding the 2019 edition of the AG Memorial Van Damme athletics meeting, Thursday 05 September 2019 in Brussels. BELGA PHOTO DIRK WAEM

De kogelstoters bijten donderdagnamiddag de spits af op de 43ste AG Memorial Van Damme met een 'urban' finale op het De Brouckèreplein. Vrijdagavond staan nog 15 finales van de IAAF Diamond League én heel wat interessante 'promotional events' op het programma in het Koning Boudewijnstadion. Meeting director Cédric Van Branteghem blikt vooruit.

"De 200 en de 400 meter worden zonder twijfel topnummers met de jonge Amerikanen Noah Lyles en Michael Norman als grote favorieten", aldus Van Branteghem. "Vanuit Belgisch oogpunt wordt het ook heel interessant om zien wat juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor kan op de 400 meter. Hij is één van de tien Belgische wildcards in de Diamond League-finales en kan in dit topdeelnemersveld voortgestuwd worden richting WK-limiet."

"Het Belgische publiek zal zeker ook smullen van het hoogspringen bij de vrouwen, met Nafi Thiam. Onze wereld- en olympische kampioene zevenkamp is met 2m02 de tweede beste hoogspringster van 2019. Misschien kan ze dichtbij het Belgisch record van 2m05 van Tia Hellebaut komen in haar laatste test voor Doha? Het belooft een heel open en spannende wedstrijd te worden voor de ereplaatsen. Maria Lasitskene is wellicht onklopbaar in de strijd om de diamanten."

Alle 15 finales van vrijdag overlopen zou ons iets te ver leiden, maar Van Branteghem volgt zeker ook met argusogen de 5000 meter bij de vrouwen ("een spannende eindsprint tussen Obiri en Hassan"), het hink-stap-springen bij de mannen ("Taylor en Claye vallen het meetingrecord aan, met legende Willie Banks toekijkend in de tribune") en de 100 meter bij de vrouwen ("jonge moeder Fraser-Pryce loopt opnieuw op topniveau, Asher-Smith is de rijzende ster, wat kan Schippers bij haar Belgische buren?").

Met het WK in Doha in aantocht belooft het volgens Van Branteghem alweer een topeditie te worden. "Je belangrijkste concurrenten verslaan op drie weken van het WK geeft een groot psychologisch voordeel. In een goed gevuld Koning Boudewijnstadion zal iedereen tegen zijn topvorm aanzitten. Ik verwacht zeker enkele beste wereldjaarprestaties en nog enkele WK-tickets voor de Belgen. Er komen in totaal 22 Belgische atleten in actie, wat altijd leuk is voor het thuispubliek."

"En wanneer je bij het verlaten van het stadion van de toeschouwers hoort dat ze records gezien hebben, dat ze zich geamuseerd hebben en dat het concert goed was, dan was het een geslaagde meeting", aldus Van Branteghem.