30 Augustus, 2019

Lyles vs Guliyev, Stahl vs Dacres, Lasitskene vs… Thiam

Het is aftellen naar de AG Memorial Van Damme, vandaag over een week, in het Koning Boudewijnstadion. We belichten dagelijks de interessantste duels. Met Noah Lyles is er wellicht een nieuw godenkind opgestaan in de spurt. Na de eindzege op de 100m, gisteren in Zurich, wil hij op de Memorial ook op de 200 meter knallen!

200m mannen

Noah Lyles is op de 200m de snelste man van het jaar met zijn 19.50 in Lausanne deze zomer. En hij is met het WK in het vooruitzicht in topvorm. Gisteren won hij de 100m op de Diamond League finale in Zürich. Dat belooft dus voor de 200m in het Koning Boudewijnstadion met zijn ‘snelle bocht’... Wereld- en Europees kampioen Guliyev zal zich niet zomaar gewonnen geven, evenmin als De Grasse en Quinonez. Kortom: vuurwerk gegarandeerd en dat net voor het andere vuurwerk aan het einde van de meeting...!

 

Discus mannen

Met de Zweedse reus Daniel Stahl in de buurt, ben je dit jaar verzekerd van topprestaties. Acht van de beste tien worpen van het jaar kwamen van zijn hand, drie ervan gingen verder dan 70m! Alleen de Jamaicaan Fedrick Dacres kon zich ook in die top-10 gooien. Zet daar dan nog wereld- en Europees kampioen Gudzius bij en olympisch kampioen Harting, dan weet je dat ook op de Memorial de winnaar wellicht 70m zal moeten werpen. Philip Milanov is ook stilaan terug van weggeweest en kan met een wildcard zijn plaats op het WK nog proberen af te dwingen.

 

Hoogspringen vrouwen

Er staat dit jaar geen maat op Mariya Lasitskene. Ze won zowat overal waar ze verscheen en sprong zeven keer 2m of hoger. In weinig nummers van deze Memorial is er zo’n uitgesproken favoriete op de eindwinst. De Russische zou nog wel eens het meeste concurrentie kunnen krijgen van... Nafi Thiam. Thiam bewees in Birmingham helemaal terug te zijn na haar blessure en sprong eerder dit jaar in Talence al over 2m02. Nafi is na Lasitskene de enige die dit jaar hoger ging dan 2 meter... In volle topvorm richting WK en met de steun van haar eigen publiek kan Nafi wellicht lang meegaan in het spoor van Lasitskene.