05 September, 2019

Lyles en Norman, nieuwe sprinthelden op (wereld)recordjacht

De snelste man dit jaar op de 200 meter en de snelste man op de 400 meter zaten donderdagnamiddag zij aan zij op de persconferentie in het atletenhotel in Brussel. Noah Lyles en Michael Norman weten dat de piste van het Koning Boudewijnstadion ontzettend snel is en zijn klaar om vrijdag te vlammen op de AG Memorial Van Damme!

De 'bocht van Brussel' is een begrip onder sprinters. "Ik heb nog maar één keer eerder gelopen in Brussel", zegt Lyles, "maar iedereen kent de reputatie van de bocht en van de piste in Brussel: enorm snel! Ik start vrijdag in baan 7 en dat is volgens mijn coach de perfecte baan. Welke chrono mij dat zal opleveren? Daar plak ik liever geen getal op. Laat het er ons op houden dat ik graag onder mijn persoonlijk record wil duiken."

Dat PR van Lyles bedraagt 19.50, begin juli neergezet in Lausanne. In de ranglijst aller tijden schoot de 22-jarige Amerikaan zo door naar de vierde plaats. Enkel Usain Bolt (19.19), Yohan Blake (19.26 in 2011 in Brussel) en Michael Johnson (19.32) liepen ooit sneller. 

De naam Bolt is gevallen. "Uiteraard heb ik respect voor wat hij gepresteerd heeft, maar ik wil mijn eigen naam vestigen, 'my own footprints'. Aan dansjes en zingen ga ik me niet wagen, al kan ik wel rappen", grinnikt Lyles. En met zijn opvallende sokken loopt Lyles ook in de kijker. "Morgen ga ik ze ook weer dragen, mijn My Hero Academia-sokken." Voor wie niet zo thuis is in het genre: My Hero Academia is een Japanese 'superhero' mangaserie. Geknipt dus voor de nieuwe Amerikaanse 'sprinthero'!

De tweede snelste man op de 200 meter dit jaar is Michael Norman. Begin juni klokte hij in Rome 19.70. "Maar tot aan de Olympische Spelen in Tokio ga ik me vooral op de 400 meter focussen", zegt Norman, die vrijdag op de AG Memorial Van Damme als topfavoriet start in de IAAF Diamond League-finale van de 400 meter. Met 43.45, in april geklokt op een meeting in Torrance, is hij de snelste atleet op de baanronde dit jaar. 

Velen tippen Norman als de volgende wereldrecordhouder. Dan moet hij beter doen dan de 43.03 die de Zuid-Afrikaan Wayde Van Niekerk op de Olympische Spelen van Rio neerzette. "Ik geloof dat ik het in mij heb. Misschien nog niet dit jaar, maar dan hopelijk wel volgend jaar", klinkt het ambitieus en zelfverzekerd bij de 21-jarige Amerikaan. Ik kijk alleszins uit naar de race van morgen. Hopelijk blijft het droog en wordt het een heel snelle race."

Een journalist wilde nog weten of Lyles zich ooit op de 400 meter zal toeleggen om duels uit te vechten met Norman. "Wil je die vraag écht stellen?", klonk het gespeeld geagiteerd bij Lyles. "Ik zal je een hint geven: de eerste twee letters van mijn voornaam..." No(ah). Nee dus. Op de 200 meter kunnen beide mannen de komende jaren, na Tokio, wellicht wel beklijvende duels gaan uitvechten.

Maar alvorens over het wereldrecord te spreken... "Laat ons eerst al maar eens het Amerikaans record van Michael Johnson breken. Ik zal dat van de 200 meter voor mijn rekening nemen", lacht Lyles, "en Michael (Norman) mag dat van de 400 meter scherper stellen." Daarvoor moeten ze sneller lopen dan 19.32 en 43.18. Misschien morgen al op de AG Memorial Van Damme?