06 September, 2019

Jeugdig talent, online winnaars en 'Equal Rights Runners' in actie

De AG Memorial Van Damme is meer dan de finale van de IAAF Diamond League. Een vaste waarde in het voorprogramma is de Youth Memorial. En met de AG 4x100 meter en de Equal Rights Run stonden er nog twee bijzondere races op het menu.

In de Youth Memorial kwamen de beste Belgische scholieren (geboortejaar 2002-2001) in actie. Wie weet kunnen we enkele van deze jonge atleten binnen een paar jaar zien schitteren in het hoofdprogramma?!

In de AG 4x100 meter mochten vier gelegenheidsteams - winnaars van een online wedstrijd van AG - ervaren hoe het is een estafetterace te lopen in het Koning Boudewijnstadion. Elk team werd aangevoerd door een bekende coach: voormalig olympisch turnster Aagje Vanwalleghem, presentatrices Saartje Vandendriessche en Julie Taton en RTBF-sportjournalist Benjamin Deceuninck. Team Aagje, met de ex-topturnster als slotloopster, won de AG 4x100 meter!

EQUAL RIGHTS RUN

Aagje Vanwalleghem zou even later ook in actie komen in de Equal Rights Run. ‘Girl empowerment’ via sport. De AG Memorial Van Damme en Plan International België zijn een uitgebreide samenwerking aangegaan om gelijke rechten onder de aandacht te brengen. Een symbolische Equal Rights Run van 100 meter, met naast Vanwalleghem onder meer ook voormalig wereldkampioen veldrijden Sven Nys, zette deze samenwerking extra in de verf.

De opbrengst van deze loop, waarbij medewerkers van 9 geëngageerde bedrijven (Adecco, Cargill, Golazo, Energy Lab, SkillbuilderS, Kyocera, StoryMe, Superkraft en Yondr) aan de start stonden, gaat integraal naar het sportprogramma van Plan International België voor meisjes in Senegal. Niels Waem schonk Yondr de overwinning met een tijd van 13.12. Aagje Vanwalleghem/Energy Lab werd tweede in 14.10 en Sven Nys/Golazo derde in 14.28.