31 Augustus, 2017

Drechsler, Cram en Meert in Hall of Fame

Met een intussen erg rijke geschiedenis van 40 jaar achter de rug besloot de organisatie van de AG Memorial Van Damme dat het de hoogste tijd was om een Hall of Fame op te richten. Op het galadiner op de vooravond van de 41ste editie werden de eerste namen bekendgemaakt.

In de Hall of Fame belanden vanaf nu tal van topatleten die de Memorial mee hebben gemaakt tot wat de meeting vandaag is. Wereldtoppers uit de atletiek dus die zich in Brussel ook meermaals positief hebben laten opmerken. Elk jaar zullen twee atleten aan de Hall of Fame worden toegevoegd. 

Heike Drechsler en Steve Cram mogen de Hall of Fame openen. Het Duitse sprint- en verspringfenomeen Heike Drechsler was zeven keer te gast op de Memorial en won zes keer het verpringen. Haar sprong in 1991 (7m25) was een stadionrecord dat nog steeds overeind staat! Steve Cram won vier van zijn vijf optredens hier en zette in 1986 zijn tweede beste tijd ooit op de 1500m neer.

Uitzonderlijk is er dit jaar ook een derde nominatie voor de Hall of Fame en die is voor Wilfried Meert weggelegd. De geestelijke vader van de Memorial heeft dit jaar de fakkel doorgegeven aan Cédric van Branteghem, maar blijft voor altijd de man die de Memorial mee bedacht als eerbetoon aan Ivo Van Damme en die de meeting 40 jaar lang met zachte hand bestuurde en er een absolute topmeeting van maakte.

VEILING VOOR THOUSANDS HILLS OF HOPE

Tijdens het galadiner werd traditioneel ook 'het schilderij van de Memorial' geveild voor het goede doel. Voor het eerst in de 41-jarige geschiedenis van de Memorial werd het schilderij gemaakt door een Afrikaanse artiest. Munana Gatera, geboren op 12 maart 1974, bezit de Rwandese nationaliteit. Hij belandde als 13-jarige in België, eerst in Beauraing en later in Aywaille, maar hij woont nu in de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis, waar hij ook zijn atelier heeft.

Herman Reynaerts bracht met 5000 euro het hoogste bod uit op de veiling. De opbrengst van de veiling gaat integraal naar Thousand Hills of Hope.

FOTO'S >>