15 Juni, 2018

Deze 9 sterren zijn al geplaatst voor de AG Memorial Van Damme

De IAAF Diamond League last een kleine rustpauze in. Hoog tijd dus om een tussentijdse balans op te maken van 'The Road to Brussels' en te kijken wie zich al verzekerd heeft van een finaleticket voor de AG Memorial Van Damme in Brussel op vrijdag 31 augustus.

Sinds vorig jaar komt het er voor de atleten op aan zich via 12 meetings van de IAAF Diamond League te kwalificeren voor de finales in Zürich en Brussel. Na zes meetings en dus halfweg het seizoen zijn al heel wat mooie namen zeker van een plaats in hun discipline op de grote finale op de AG Memorial Van Damme.

In het hoogspringen is Mutaz Barshim er weer een topseizoen van aan het maken. Met al drie zeges in de Diamond League, weet de Qatarees zich verzekerd van een plaatsje in de finale van het hoogspringen. Het hoogspringen wordt zonder twijfel opnieuw één van de hoogtepunten op de Memorial. Ook de vrouwen, met Nafi Thiam erbij, komen in Brussel in actie.

Meeting director Cédric Van Branteghem kijkt enorm uit naar het hoogspringen bij de mannen: “Twee jaar geleden was Barshim hier al absolute top en flirtte hij met het wereldrecord. Hij zet dit seizoen alles op de IAAF Diamond League en wil “records” verzamelen, dat zegt genoeg. Hij heeft bovendien opnieuw sterke concurrentie, kijk alleen al maar naar Lysenko. Er zijn trouwens nog genoeg toppers die in dit jaar zonder WK of Olympische Spelen willen schitteren op de IAAF Diamond League en daar gaan wij met de Memorial als finale zeker mee van profiteren!”

In het discuswerpen bij de mannen kennen we al vier namen van mogelijke finalisten: Andrius Gudzius, Ehsan Hadadi, Fedrick Dacres en Daniel Stähl. Philip Milanov staat voorlopig 5de in de stand en lijkt ook een gooi te mogen doen naar de eindwinst!

Op de AG Memorial Van Damme krijgen we dit jaar uitzonderlijk twee discusfinales te zien, ook die van de vrouwen. De Kroatische Sandra Perkovic domineert al jarenlang het discuswerpen bij de vrouwen en is ook deze jaargang niet af te stoppen. Als enige vrouw wist ze zich al te kwalificeren.

Op de 100m horden bij de vrouwen mag Brianna McNeal een ticket richting Brussel boeken. Tot slot hebben ook twee vrouwen zich al geplaatst voor de finale van de 3000m steeple: De keniaanse Hyvin Kiyeng en de Amerikaanse Emma Coburn.

Behalve Nafi Thiam in het hoogspringen, zullen ook de broers Borlée zeker van de partij zijn op de 400m. Er zullen nog een aantal Belgen met een wild card aan het deelnemersveld worden toegevoegd.

De volgende meeting vindt plaats in Parijs op 30 juni. Op vrijdag 31 augustus zakken de beste 8 atleten in elk discipline af naar Brussel voor hun finale op de AG Memorial Van Damme.

Bestel nu je tickets voor de AG Memorial Van Damme op 31 augustus in het Koning Boudewijnstadion via http://www.agmemorialvandamme.be/