31 Juli, 2019

De ware Jakob

België heeft de broers Borlée, Noorwegen de broers Ingebrigtsen. Ze heten niet Kevin, Jonathan en Dylan maar Henrik, Filip en Jakob. Ze zijn geen specialisten van de baanronde maar van de middellange afstand. Op de 1500 meter is de amper 18-jarige Jakob Ingebrigtsen nu al verzekerd van een ticket voor de IAAF Diamond League finale op de AG Memorial Van Damme in Brussel.

Vier atleten hebben al een ‘Q’ achter hun naam staan: de Kenianen Timothy Cheruiyot en Vincent Kibeti, Ayanleh Souleiman uit Djibouti en het Noorse fenomeen Jakob Ingebrigtsen. ‘Fenomeen’ is geen overdreven woordkeuze. Vorig jaar zorgde Ingebrigtsen voor een historische dubbelslag door op het EK in Berlijn goud te pakken op de 1500 en de 5000 meter. Een 17-jarige snaak die dubbel Europees kampioen wordt op twee loodzware afstanden. Du jamais vu! 

Het feit dat ook zijn broers – Henrik in 2012 en Filip in 2016 – Europees kampioen op de 1500 meter geweest zijn, maakt het verhaal nóg straffer. In Berlijn stonden ze zelfs met drie in de finale, met Henrik op de vierde plaats en Filip die als twaalfde eindigde. Op de 5000 meter liepen er ‘maar’ twee broers de finale, maar ze finishen wel op 1 en 2 met goud voor Jakob en zilver voor Henrik. 

Net als de broers Borlée worden ook de broers Ingebrigtsen getraind door hun vader. Gjert is de naam van de Noorse Jacques. We kunnen gerust spreken van Team Ingebrigtsen, wat dan weer niet toevallig de naam is van een in 2016 voor het eerst op antenne gekomen reality soap rond de in Noorwegen en inmiddels ook ver daarbuiten populaire atletiekfamilie.

In de IAAF Diamond League kan de familie Ingebrigtsen dit jaar een nieuwe gouden episode schrijven. Filip Ingebrigtsen staat vijfde in de Road to the Final van de 1500 meter en staat dus ook op een zucht van een ticket voor Brussel. En Henrik Ingebrigtsen is al zeker van kwalificatie voor de finale van de 5000 meter, die in Zürich gelopen zal worden. 

Drie straffe broers, maar Jakob is de strafste!