25 Augustus, 2019

Claye en Lyles maken indruk in Parijs, Broeders knap vierde

In het Stade Charléty in Parijs vond zaterdagavond de twaalfde en laatste Diamond League-kwalificatiemeeting voor de finales in Zürich en Brussel plaats. Hinkstapspringer Will Claye en spurter Noah Lyles zorgden voor dé topprestaties van de avond. Ben Broeders legde beslag op een knappe vierde plaats in het polsstokspringen.

De Amerikaan Will Claye vocht een spannend duel uit met zijn landgenoot Christian Taylor. Wereld- en olympisch kampioen Taylor kwam tot 17m82, maar Claye deed nog beter met 18m06, goed voor een nieuw meetingrecord. Beide mannen staan (uiteraard) in de top-8 van de Road to the Final en zijn dus geplaatst voor de grote finale in Brussel, op vrijdag 6 september in het kader van de 43ste AG Memorial Van Damme.

Ook 200 meter-specialist Noah Lyles heeft een ticket voor Brussel beet. De Amerikaan snelde in Parijs naar de zege in een tijd van 19 seconden en 65 honderdsten, een nieuw meetingrecord. 

Het derde meetingrecord van de avond kwam op naam van Tomas Walsh. De Nieuw-Zeelandse kogelstoter kwam tot 22m44. Hem zien we op donderdag 5 september al terug in Brussel wanneer daags voor de meeting in het Koning Boudewijnstadion de Diamond League-finale van het kogelstoten plaatsvindt op het De Brouckèreplein.

In het polsstokspringen zorgde Sam Kendricks voor een evenaring van het meetingrecord door over 6m00 te wippen. Ben Broeders, die zijn allereerste Diamond League-meeting afwerkte, legde met een sprong over 5m60 beslag op een knappe vierde plaats. Hij bleef wel 16 cm onder zijn eigen Belgisch record, maar hield onder meer de Franse superster Renaud Lavillenie achter zich, die over dezelfde hoogte sprong, maar daar meer pogingen voor nodig had. 

Ook Thomas Van der Plaetsen tekende present in Parijs. De meerkamper nam er deel aan een driekamp. In het kogelstoten werd onze landgenoot zesde met 13m36. Zijn persoonlijk record staat op 14m28. De winst ging naar Kevin Mayer, de Franse wereldrecordhouder op de tienkamp, die met 17m08 zijn persoonlijk record met meer dan een halve meter verbeterde. Bij de tweede proef, het verspringen, ging Van der Plaetsen niet meer van start. "Hij heeft een klein probleem aan de hamstrings en wilde geen risico's nemen met oog op het WK", vertelde zijn zus en manager Helena Van der Plaetsen. "Het is geen erge blessure." 

Dylan en Kevin Borlée kwamen in Parijs in actie in het voorprogramma. Ze finisten respectievelijk als eerste en tweede op de 400 meter. Dylan was de beste in 46.24, Kevin liet 46.42 optekenen. Voor het WK atletiek in Doha is een heel ander niveau nodig, want daarvoor bedraagt de limiet 45.30.

Bij de vrouwen was de meest besproken race in Parijs de 100 meter, waar een topdeelnemersveld aan de start kwam. De Jamaicaanse olympische kampioene Elaine Thompson zegevierde in 10.98 voor de Ivoriaanse Marie-Josee Ta Lou (11.13) en de Nederlandse Dafne Schippers (11.15). Zij zijn alle drie ook geplaatst voor de Diamond League-finale van de 100 meter op de AG Memorial Van Damme.