04 September, 2019

Claes en Couckuyt: 'We pushen elkaar naar snellere tijden'

De 400 meter horden wordt vrijdag het slotnummer van de AG Memorial Van Damme. Met Belgisch kampioene Hanne Claes en Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt staan er twee Belgische toppers aan de start.

Claes en Couckuyt hebben vorig weekend al eens mogen 'repeteren' in het Koning Boudewijnstadion tijdens het Belgisch Kampioenschap. Voor beiden werd dat BK een groot succes. Met 55.36 snelde Claes naar de Belgische titel én naar een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio, Couckuyt pakte met een chrono van 55.46 zilver en verzekerde zich van deelname aan het WK in Doha. Claes was al langer zeker van een WK-ticket.

Met welke ambitie starten de beste twee Belgische hordelopers vrijdag op de AG Memorial Van Damme? De 400 meter horden staat er als 'promotional event' op het programma, de finale van de IAAF Diamond League vond vorige week in Zürich plaats. "Ik hoop nog sneller te kunnen lopen dan op het BK", aldus Claes. "Dat was een prima race, maar nog lang niet de perfecte race. Tussen de zesde en zevende horde zou ik nog een pas minder willen zetten. Dat scheelt meteen een pak tijd. En net als op het BK hoop ik dat Paulien en ik elkaar voortstuwen. Onderlinge competitie is goed. We pushen elkaar naar snellere tijden."

"Voor mij wordt het de eerste deelname aan de Memorial", vertelt de 22-jarige Couckuyt. "Als kind kwam ik elk jaar kijken. Het gaf een kick om al die wereldtoppers in actie te zien en het leukste was altijd om de tribunes af te dalen en een high five te kunnen geven aan al die sterren. Ik had als kind ook een handtekeningenboekje. Welke namen daarin staan? Goh, dat weet ik niet meer, maar Cédric Van Branteghem (ex-400-meter-loper en huidig meetingdirecteur, nvdr) staat er zeker tussen", vertelt Couckuyt met een knipoog.

Hanne Claes is ook ambassadrice voor Plan International, dat intensief samenwerkt met de AG Memorial Van Damme. Zo wordt er vrijdag ook een Equal Rights Run georganiseerd. "Een heel mooi en belangrijk initatief", aldus Claes. "Het is belangrijk dat meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens, ook in de sport. Voetbal is niet alleen voor jongens en ballet niet alleen voor meisjes. We moeten de stereotiepen doorbreken. De Equal Rights Run, de AG Memorial Van Damme en Plan International brengen dat extra onder de aandacht en dat is superbelangrijk."