04 September, 2013

Brussel is ultieme herkansing voor Moskou

De Belgacom Memorial Van Damme is de ultieme kans om het atletiekseizoen positief af te sluiten. Atleten die schitterden op het WK gaan nog één keer de strijd aan met zij die het in Moskou (net) niet haalden.

Na Zürich kennen we al 16 winnaars van de Diamond Race, in Brussel wachten er nog eens 16 finales. De Diamond Race-winnaar op de 100 meter is al gekend: Justin Gatlin. Hij neemt het op de Belgacom Memorial Van Damme op tegen superster Usain Bolt. Ook Carter en Bailey-Cole hopen te stunten.

Op de 200 meter ligt de zege voor het oprapen voor Weir, zilver op het WK, én leider in de Diamond League. Of sluiten Ashmeade of Martina het seizoen af in schoonheid?

Op de 800 meter krijgt wereldkampioen Aman heel wat tegenstand van Symmonds, Souleiman en Solomon. De 5000 meter is het laatste nummer van de avond in de Diamonond League. Gebrhiwet, zilver in Moskou, moet afrekenen met zijn Ethiopische landgenoten Edris en Alamirew. Koech, Soi en Longosiwa zijn zijn voornaamste Keniaanse tegenstanders en dan is er nog de Amerikaan Rupp en Rop uit Bahrein.

Het hinkstapspringen werd op het WK gedomineerd door Tamhgo, maar dat willen Pichardo, Claye en olympisch kampioen Taylor niet nog eens laten gebeuren.

In het polsstokspringen kan Lavillenie zijn WK-zilver opblinken met een sprong over de 6 meter. In het kogelstoten krijgen we het duel tussen Ryan Whiting, leider in de Diamond League, en wereldkampioen Storl. Ook in het speerwerpen zal de wereldkampioen het niet cadeau krijgen. Vesely moet afrekenen met Pitkamaki, Tarabin en de Keniaan Yego.

Bij de vrouwen hoopt Fraser-Pryce haar wereldkampioenenvorm door te trekken tot in Brussel. De 400 meter heeft een topbezetting. De top-5 van Moskou gaat nog eens met elkaar in de clinch. Haalt Ohuruogu het opnieuw van Montsho? Op de 1500 meter in Moskou stond er geen maat op Aregawi, maar Obiri, Kibiwot en Cherono hopen haar nu te kloppen.

Op de 3000 meter steeple gaan de drie medaillewinnaars een nieuw duel aan: Chemos, Chepkurui en Assefa willen het seizoen winnend afsluiten. Op de 100 meter horden pakte Pearson WK-zilver. Bronzen medaille Porter en Diamond League winnaar Harper-Nelson hopen ook op de zege.

In het hoogspringen neemt olympisch kampioene Chicherova het op tegen wereldkampioene Shkolina. Ibaguen, de beste in Moskou in het hinkstapspringen, krijgt in Brussel vooral concurrentie van Saladuhka. Perkovic ten slotte heeft de wereld- én olympische titel in het discuswerpen op zak, maar de beste worp van het jaar staat wel op naam van de Poolse Glanc...