16 Augustus, 2019

Broeders zweeft naar overwinning voor eigen volk

  • Belgian Ben Broeders pictured during the 18th edition of the 'Meeting International d'Athletisme de la Province de Liege' athletics meeting, in Liege, Wednesday 17 July 2019. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Over drie weken is het zover. Dan gaat de AG Memorial Van Damme van start in het Koning Boudewijnstadion. Vandaag kwamen al enkele toppers uit het polsstokspringen naar Brussel om deel te nemen aan de Urban Memorial Van Damme op de Vismarkt in hartje Brussel.

 

 

Bij de mannen konden we genieten van de twee beste Belgen in de geschiedenis van het polsstokspringen, Ben Broeders en Arnaud Art. Met Rutger Koppelaar en Time De Water tekenden ook twee Nederlandse toppers present. Zij kregen het gezelschap van de Duitser Daniel Clemens.

De Water mocht als eerste van start gaan en ging naar huis met een nieuwe seizoensbeste. Ook Clemens kreeg dat voor elkaar. Hij ging na drie pogingen over 5m32. Het was daarentegen niet de dag van Arnaud Art. De jonge Belg ging dit seizoen al over 5m70, maar geraakte in Brussel niet over 5m52.

Voor de overwinning ging het tussen Broeders en Koppelaar. De energieke Nederlander ging vlot over alle hoogtes, behalve 5m62. Alleen Broeders kon die hoogte te baas. Daarna probeerde Broeders nog om zijn Belgisch record aan te scherpen, maar dat lukte net niet.

Vier vrouwen op nummer 2

Bij de vrouwen mocht de Urban Memorial Van Damme 10 deelneemsters verwelkomen, waaronder Belgisch recordhoudster Fanny Smets. Al ging de aandacht vooral naar Megan Clark en Killiana Heijmans. Clark heeft de beste seizoenshoogte terwijl Heijmans zich nog kan kwalificeren voor het WK in Doha. Daarnaast waren de Duitse vrouwen, Katharina Bauer en Stefanie Dauber twee te duchten outsiders. Ook Chloe Henry, Aurélie De Ryck, Jade Vigneron, Mélanie Vissers en Hanne Borstlap maakten hun opwachting.

Al vroeg in de competitie was het duidelijk dat er vijf vrouwen bovenuit staken. Bauer, Clark, Heijmans, Smets en Dauber gingen allemaal over 4m26. 4m36 bleek echter te hoog gegrepen voor vier van de vijf dames. Bauer, Heijmans, Smets en Dauber gingen allemaal tenonder op die hoogte. Alleen Clark wist zich over 4m36 te gooien. Daarna probeerde ze nog haar seizoensbeste te evenaren, maar dat lukte net niet. De Amerikaanse won zo de Urban Memorial Van Damme Pole Vault bij de dames.

Vanlangenaker bevestigt

Bij de Scholieren was het uitkijken naar Jules Vanlangenaker. Op het Europees Jeugd Olympisch Festival kon Vanlangenaker nog een bronzen medaille veroveren. Hij ging in Brussel de strijd aan met Gilles Ory, Pierre Straet en Martin Reip.

De eerste hoogtes liet Vanlangenaker passeren. Pas nadat Straet en Reip uit de competitie lagen, waagde de medaillewinnaar zich aan een sprong. Ory bood mooi weerwerk en sprong 4m51. Pas op 4m61 moest hij de strijdbijl begraven. Vanlangenaker probeerde daarna 4m81 te springen, maar slaagde daar niet in. Desondanks werd hij toch de winnaar van de Urban Memorial Van Damme Pole Vault bij de scholieren.