29 Augustus, 2019

Bloomfield vs de Amerikanen, Perkovic vs de Cubanen, Ibarguen vs Reese

Het is aftellen naar de AG Memorial Van Damme, volgende week vrijdag 6 september in het Koning Boudewijnstadion. We belichten dagelijks de interessantste duels. Vandaag laten we ons licht schijnen over de 400 meter bij de mannen en het discuswerpen en verspringen bij de vrouwen.

400m mannen

Met Bloomfield, Norman en Kerley kwalificeerden zich drie atleten die al onder de 44 seconden doken. De Jamaicaan Akeem Bloomfield was de beste in de laatste 2 Diamond Leagues. Het wordt uitkijken of hij dat in Brussel nog eens over doet en een Amerikaans feestje kan verpesten. En waar zal de kersverse Belgische kampioen toe in staat zijn? Wie dit weekend de beste is op de 400m op het BK krijgt immers de wildcard voor deze Diamond League-finale. De (andere) Borlées en (mogelijk) Jonathan Sacoor nemen het tegen elkaar en tegen de Fransman Anne Mame en de Brit Hudson-Smith op in een tweede internationale 400m.

Discus vrouwen

Wie discuswerpen bij de vrouwen zegt, zegt Sandra Perkovic. De Kroatische olympisch en wereldkampioene domineert haar discipline al jaren. Maar dit seizoen krijgt ze felle tegenstand uit Cuba. Voormalig wereldkampioene Denia Caballero en Yaime Perez verdeelden onder hun twee alle Diamond League-zeges dit jaar. Er zal dus op het scherpst van de snee geworpen worden, wie weet met worpen in de buurt van de 70m...        

Ver vrouwen

Ook in het verspringen belooft het een razend spannende competitie te worden. Het is sowieso uitkijken naar  meervoudige wereldkampioene Ibarguen en de Amerikaanse Brittney Reese (goed voor olympisch goud in Londen en zilver in Rio). Maar er is flinke concurrentie uit Europese hoek met de Britse Katarina Johnson-Thompson (de grote concurrente van Nafi Thiam op de zevenkamp en een uitmuntende verspringster), de Duitse Europese kampioene Mihambo (die de twee Diamond League-meetings won waaraan ze deelnam) en de Oekraiense Bekh-Romanchuk die in de Diamond League veruit de regelmatigste bleek.