22 Maart, 2013

Belgacom Memorial Van Damme blijft de officiële naam

De grootste atletiekmeeting ter wereld blijft ook de volgende jaren als ‘Belgacom Memorial Van Damme’ door het leven gaan.

 

Al sinds 1993 werkt de Memorial samen met Belgacom. Deze samenwerking werd steeds intensiever en sinds 2009 heet het evenement Belgacom Memorial Van Damme. Woensdag raakte bekend dat de naam (en het logo) werden aangepast naar Belgacom Memorial, in honour of Ivo Van Damme. Door de voornaam “Ivo” toe te voegen wilde de organisatie duidelijk maken om welke Van Damme het ging, voor wie dat zou zijn vergeten.

“Die nieuwe naam zette Ivo Van Damme, in wiens nagedachtenis deze meeting ooit ontstond, volgens ons nog meer in the picture”, zegt Bob Verbeeck, gedelegeerd bestuurder van de meeting. “Maar blijkbaar heeft die verduidelijking net het omgekeerde effect. Het laatste wat wij als organisatie van zijn meeting willen is dat men er ons van verdenkt om de nagedachtenis aan Ivo te willen uitwissen. Kijk, ik was zestien toen Ivo verongelukte en liep zelf ook zijn afstanden; hij was mijn absolute idool. Mijn wereld stortte in op het moment dat ik het nieuws over zijn dood vernam. Hij blijft voor eeuwig mijn held.”

Memorialbezieler Wilfried Meert vult aan: “Ik lees hier en daar dat we Ivo’s naam zouden kwijt willen. Voor alle duidelijkheid: ik ben, samen met enkele journalisten en fans, net met de idee van deze meeting op de proppen gekomen om Ivo te eren en nooit te vergeten.”

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen, is dan ook beslist om de naam ‘Belgacom Memorial Van Damme’ te behouden met ‘in honour of Ivo Van Damme’ als toevoeging. Ook op het evenement zelf zullen enkele nieuwe accenten gelegd worden om te verduidelijken dat het om Ivo Van Damme gaat.

Bob Verbeeck: “Ik wil wel onderstrepen dat het logisch is dat Belgacom mee in de naam van het evenement staat. Iedereen moet beseffen hoe belangrijk een partner van deze omvang is voor onze meeting. Belgacom hoeft de Memorial niet te ondersteunen om nog meer naamsbekendheid te krijgen. Zij hebben ons niet nodig, maar ze zijn wel onze eerste supporter. Een supporter die bovendien een investering doet die noodzakelijk is om de meeting elk jaar op hetzelfde hoge niveau te houden. We moeten de absolute toppers uit de atletiek zoals Usain Bolt kunnen blijven aantrekken. Dat zijn we verplicht aan ons publiek én aan Ivo, simpelweg omdat hij een meeting van grote internationale klasse verdient.”