26 Augustus, 2019

Alle wereldtoppers en 11 Belgen in Diamond League-finales op AG Memorial Van Damme

De 43ste AG Memorial Van Damme op vrijdag 6 september in het Koning Boudewijnstadion mag zich opnieuw verheugen op een internationaal topdeelnemersveld. Ook alle grote namen van de Belgische atletiek zullen er zijn.

Niet minder dan 16 Diamond League-finales zullen er gelopen, gesprongen en geworpen worden tijdens de 43ste editie van de AG Memorial Van Damme. De 12 kwalificatiemeetings, waar de atleten punten konden verdienen om hun plaats in de finales in Brussel af te dwingen, hebben opnieuw een gigantisch sterk deelnemersveld opgeleverd. De wereldtop in alle disciplines zal op de afspraak zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Marie-Josée Ta Lou (100 meter), Blessing Okagbare (100 meter), Ramil Guliyev (200 meter), Christian Taylor (hink-stap-springen), Sandi Morris (polsstokspringen) en Sandra Perkovic (discuswerpen). Wereld- en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam is de enige Belgische die zich via de kwalificatiemeetings rechtstreeks voor een finale wist te plaatsen. Zij deed dat dankzij een knalprestatie in Birmingham in het verspringen, maar op de Memorial kiest ze voor het hoogspringen. Via een wildcard is dat mogelijk. Het belooft op 6 september een bijzonder hoogstaand duel te worden met Mariya Lasitskene, tweevoudig wereldkampioene en drievoudig Diamond League-kampioene. Lasitskene dus, nog zo’n wereldtopper op de affiche in Brussel!

De andere Belgische wildcards gaan naar Philip Milanov (discuswerpen), Ismael Debjani (1500 meter), Renée Eykens (800 meter), Hanne Maudens (verspringen), Fanny Smets (polsstokspringen), Michael Obasuyi (110 meter horden) en Tim Van de Velde (3000 meter steeple). Voor drie wildcards wordt de knoop pas doorgehakt na het Belgisch Kampioenschap van komend weekend. Op de 200 meter gaat het tussen Kobe Vleminckx en Robin Vandenbemden, op de 100 meter horden tussen Anne Zagré en Eline Berings en op de 400 meter tussen de broers Borlée en Jonathan Sacoor. De toeschouwers van de AG Memorial Van Damme zullen de Borlées en Sacoor sowieso in actie zien komen op 6 september, want naast de Diamond League-finale van de 400 meter – waaraan dus één Belg mag deelnemen via een wildcard – staat er nog een tweede 400 meter op het programma met daarin de andere Belgian Tornados.

Andere zogenaamde ‘promotional events’ om naar uit te kijken zijn de 400 meter bij de vrouwen met Camille Laus en de 400 meter horden waarin een andere Belgian Cheetah, Hanne Claes, de strijd zal aanbinden met Paulien Couckuyt, de Europese beloftenkampioene in de discipline. Ook de 5000 meter bij de mannen krijgt een grote Belgische inbreng met Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi. Simon Debognies zal in deze race als tempomaker fungeren.