12 Juli, 2017

Al 55 atleten gekwalificeerd voor finale Diamond League op AG Memorial Van Damme

148 atleten verspreid over 16 disciplines zullen op vrijdag 1 september op de AG Memorial Van Damme voor de eindzege in de Diamond League strijden. 55 atleten hebben zich al verzekerd van een startbewijs in het Koning Boudewijnstadion in Brussel waaronder Philip Milanov, olympisch sprintkampioene Elaine Thompson en hoogspringsensatie Mariya Lasitskene. In de komende drie Diamond League-meetings zijn nog 93 tickets te verdienen voor de AG Memorial Van Damme.

Op 5 mei ging de IAAF Diamond League 2017 van start in Doha en daarmee ook The Road to Brussels. Vanaf dat moment konden de atleten punten beginnen verzamelen om zich te kwalificeren voor de finale in hun discipline, op 24 augustus in Zürich of op 1 september op de Memorial. Afgelopen weekend vond in Londen de negende Diamond League-manche plaats.  De komende weken kunnen er nog punten gescoord worden in Rabat, Monaco en Birmingham.

55 atleten kunnen nu al op beide oren slapen en zijn mathematisch zeker van deelname aan de AG Memorial Van Damme. De vooraf gesprokkelde punten zijn in Brussel niet meer van tel. Wie in het Koning Boudewijnstadion als eerste over de meet komt in zijn of haar discipline of het verst of hoogst springt of werpt mag zich in zijn of haar discipline de eindwinnaar van de Diamond League noemen.

KANSRIJKE MILANOV EN THIAM

Met Philip Milanov is de kans op een Belgische eindwinnaar reëel. De Brugse discuswerper won op 13 mei de Diamond League-meeting in Shanghai en presteerde ook in de andere meetings op hoog niveau. Milanov, goed voor zilver op het jongste WK en EK, staat tweede in de #RoadToBrussels achter de Zweed Daniel Stahl, die op 1 september dus op papier zijn grootste uitdager belooft te worden. Maar met regerend Europees en wereldkampioen Piotr Malachowski en de broers Robert en Christoph Harting – respectievelijk olympische kampioen in 2012 en 2016 – zijn er nog kapers op de kust.

Ook een finale om naar uit te kijken wordt die van het hoogspringen bij de vrouwen. Mariya Lasitskene, ook bekend onder haar meisjesnaam Kuchina, is dé vrouw van het seizoen. De Russin, die onder neutrale vlag uitkomt, scoorde vijf op vijf in de Diamond League en wipte begin deze maand in Lausanne over 2m06, de vijfde beste sprong uit de geschiedenis. Extra leuk voor het Belgische publiek is dat ook Nafi Thiam zal hoogspringen op de AG Memorial Van Damme. De olympische kampioene op de zevenkamp mag deelnemen met een wildcard en is op basis van haar persoonlijk record van 1m98 niet kansloos voor een podiumplaats.

BLIJ WEERZIEN MET MORRIS, THOMPSON EN MERRITT

Nog een eind hoger gaat het uiteraard in het polsstokspringen. Sandi Morris, de Amerikaanse die vorig jaar een sensationele sprong over 5m00 deed in een zinderend Koning Boudewijnstadion, zal opnieuw van de partij zijn. Stevige concurrentie krijgt ze onder andere van de Griekse Katerina Stefanidi en de Cubaanse Yarisley Silva. Het hinkstapspringen bij de mannen heeft het ook in zich om memorabel te worden op de Memorial, want met Christian Taylor en Will Claye komen er twee Amerikanen die dit jaar verder dan 18 meter sprongen naar Brussel. De 18m11 die Taylor in mei op de Diamond League-meeting in Eugene sprong, was de derde sprong aller tijden.

Elaine Thompson, de nieuwe koningin van de sprint, zal ook te bewonderen zijn op de AG Memorial Van Damme. De Jamaicaanse olympische kampioene is als enige al mathematisch zeker van een ticket voor de finale van de 100 meter. Dafne Schippers staat derde in de #RoadToBrussels en zal er op 1 september dus ook zo goed als zeker bij zijn zodat we ons net als vorig jaar, toen Thompson een meetingrecord liep, opnieuw op een geweldig sprintduel mogen verheugen. De Nederlandse supporters mogen ook uitkijken naar Sifan Hassan. De Nederlandse van Ethiopische afkomst zal als topfavoriete op de 1500 meter van start gaan.

Ook Aries Merritt zal op luid applaus kunnen rekenen in Brussel. De Amerikaan zal altijd een publiekslieveling blijven sinds hij in 2012 het wereldrecord op de 110 meter horden verbeterde op de piste van het Koning Boudewijnstadion. De 12.80 die Merritt toen klokte, staat nog altijd overeind. De 32-jarige Merritt is na al die jaren nog altijd wereldtop en is samen met de Spanjaard Orlando Ortega en de onder neutrale vlag uitkomende Rus Sergey Shubenkov al zeker van een ticket voor deelname aan de 41ste AG Memorial Van Damme.

DEZE FINALES VINDEN IN BRUSSEL PLAATS EN DEZE ATLETEN ZIJN AL GEKWALIFICEERD:

 • 100 meter vrouwen: Elaine Thompson. 7 plaatsen open.
 • 200 meter mannen: Ameer Webb. 7 plaatsen open.
 • 400 meter vrouwen: Novlene Williams-Mills. 7 plaatsen open.
 • 800 meter mannen: Kipyegon Bett. 7 plaatsen open.
 • 1500 meter vrouwen:  Sifan Hassan, Winny Chebet, Angelika Cichocka. 9 plaatsen open.
 • 5000 meter vrouwen: Hellen Obiri, Letesenbet Gidey. 10 plaatsen open.
 • 3000 meter steeple mannen: Soufiane El-Bakkali, Yemane Haileselassie. 10 plaatsen open.
 • 110 meter horden mannen: Orlando Ortega, Sergey Shubenkov, Aries Merritt. 5 plaatsen open.
 • 400 meter horden vrouwen: Ashley Spencer. 7 plaatsen open.
 • Hoogspringen vrouwen: Mariya Lasitskene, Kamila Licwinko, Sofie Skoog, Vashti Cunningham. 8 plaatsen open.
 • Polsstokspringen vrouwen: Yarisley Silva, Katerina Stefanidi, Lisa Ryzih, Anzhelika Sidorova, Nicole Büchler, Sandi Morris. 6 plaatsen open.
 • Verspringen vrouwen: Tianna Bartoletta, Daria Klishina, Lorraine Ugen, Ivana Spanovic, Shakeela Saunders, Shara Proctor, Brittney Reese, Claudia Salman-Rath. 0 plaatsen open.
 • Hinkstapspringen mannen: Christian Taylor, Alexis Copello, Will Claye, Pedro Pablo Pichardo, Bin Dong, Jhon Murillo, Max Hess, Jean-Marc Pontvianne. 0 plaatsen open.
 • Kogelstoten mannen: Ryan Crouser. 7 plaatsen open.
 • Discuswerpen mannen: Daniel Stahl, Philip Milanov, Fedrick Dacres, Andreas Gudzius, Piotr Malachowski, Christoph Harting, Robert Harting, Robert Urbanek. 0 plaatsen open.
 • Discuswerpen vrouwen: Sandra Perkovic, Yaimi Perez, Denia Caballero, Nadine Müller, Mélina Robert-Michon. 3 plaatsen open.